23 ноември 2018 г.


По време на изкопни работи на строителен обект в община Байшуи на град Уейнан в китайската провинция Шънси, работници са открили огромно количество древни монети. Пристигналите на място археолози са извършели предварителен оглед на находката и са определили, че повечето от монетите са от времето на династията Сун (960-1279 г.).


Джао Джанфън, директор на отдела за опазване на културните ценности в Уейнан, обяснява пред China Daily, че работниците, открили древните монети веднага са съобщили за находката в полицията. Пристигналите на място служители на реда са отцепили района.



Сформиран е екип от археолози, които пристигат на обекта и успяват да съберат около 100 000 монети, чието общо тегло е 460 килограма. Само няколко от монетите са от времето на по-старата династия Тан (618-907 г.), а останалите са от периода на династията Сун.



Джао Джанфън обяснява, че малцина са хората от онова време, които са разполагали с толкова много пари. Най-вероятно монетите са капитала на някоя от традиционните за стария стил частните китайски банки. Обичайна практика за онези дни е, във времена на войни и размирици, собствениците да заравят парите си с надеждата, че когато всичко се успокои, ще могат отново да си ги приберат.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...