31 октомври 2018 г.


Инструментът FORS2, монтиран на телескопа на Европейската южна обсерватория (ESO) Very Large Telescope (VLT), е извършил наблюдения на регионът NGC 2467, който е известен като място на активно формиране на звезди. Понякога регионът бива наричан и мъглявината „Череп и кости“. Изображението е заснето като част от програмата на ESO „Cosmic Gems“, която използва редките случаи, когато условията за наблюдения не са подходящи за събирането на научни данни. Вместо апаратурата да бездейства, програмата „Cosmic Gems“ позволява телескопите да се използват за заснемане на спиращи дъха изображения на обекти от южната небесна полусфера, чрез които да се популяризира работата на ESO.

Ярката картина от изображението е колкото красива, толкова и зловеща. Това е едно изображение на прах, газ и ярки млади звезди, гравитационно обвързани, които наподобяват формата на ухилен череп. Заснето е с помощта на инструмента FORS на VLT. Лесно е да се види причината, поради която мъглявината е получила названието „Череп и кости“. Младата и ярка формация наподобява зловещо кухото лице на череп, върху който са останали само част от устните. NGC 2467 ни „гледа“ откъм съзвездието от южния небосвод Кърма.

Мъглявината е съставена от звездни клъстери и е родното място на много нови звезди. Излишъкът от водород осигурява суровината за раждането на нови светила. Това всъщност не е една мъглявина, а съставните ѝ звездни клъстери се движат с различни скорости. Начинът, по който виждаме NGC 2467, се дължи просто на случайното подравняване на звездите и газа спрямо позицията, от която наблюдаваме този регион.


Прекрасното изображение, което е заснел телескопът, може и да не дава много нова полезна информация за астрономите, но пък ни позволява да надникнем сред обектите в южните небеса и да се насладим на гледки, които са недостъпни за човешко око.



Кърма е едно от трите южни съзвездия, които заедно съставляват по-големия астеризъм – Арго Навис. През 1752 година съзвездието, кръстено в чест на митичния кораб на Язон и неговите аргонавти, е разделено на три отделни съзвездия – Кърма, Кил и Корабни платна. В древногръцката митология Язон е прочут с плаването на което се отправя, за да открадне прочутото Златно руно. В космически мащаб NGC 2467 се намира насред огромен небесен кораб, а по форма наподобява на емблемата, с която сме свикнали да асоциираме земните пирати. Има някаква алегорична връзка, нали?

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...