16 октомври 2018 г.


С помощта на моторизиран георадар с висока резолюция, археолози са открили викингски кораб и голям брой погребални могили и викингски къщи. Находката е направена на територията на окръг Йостфол в Норвегия.

Откритието е на археолози от Норвежкия институт за изследвания на културното наследство (NIKU) и е осъществено с технология, разработена от специалисти на Института за археологически технологии и виртуална археология „Лудвиг Болцман“ (LBI ArchPro).

„Сигурни сме, че там има кораб, но е трудно да се каже колко от него е оцеляло, преди да извършим реални разкопки“, казва Мортен Ханиш, директор на звеното по реконструкция и консервация на исторически обекти в окръг Йостфол.

„Находката наистина е невероятно, защото към момента на територията на Норвегия са откривани само три добре запазени викнгски кораба, при това тези открития са отпреди много време. Новият кораб без съмнение ще е от голямо историческо значение“, добавя д-р Кнут Пааше, ръководител на катедрата по дигитална археология в NIKU и експерт по старите кораби на викингите.


Данните от георадарното изследване показват, че корабът се намира непосредствено под повърхността, само на 50 см дълбочина и първоначално е бил заровен в погребална могила. Дигиталните визуализации разкриват ясно дефинирана структура с формата на кораб и дължина около 20 метра. От данните става ясно, че долната част на кораба все още е запазена. Предвидено е да се извършат допълнителни неинвазивни разследвания, за да се дигитализира още по-детайлно уникалната находка и по-широк периметър от околния пейзаж.



Сензационната находка е направена във Викслета, в непосредствена близост до монументалната погребална могила Йеле в окръг Йостфол, Норвегия. Екипът е открил и следи от най-малко осем неизвестни до момента погребални могили, които са били унищожени от извършването на мелиоративни дейности. С помощта на георадара, обаче, останките и ограждащите ровове на тези масивни паметници все още могат да бъдат картографирани с подробности.


Една от бившите погребални могили ясно показва останките от кораб на викинги, който първоначално е бил заровен в могилата. Има ясни следи, че под повърхността все още са запазени килът и гредите от дъното на кораба. На базата на други останки от кораби на викингите, археолозите са разработили хипотетична реконструкция на плавателния съд.

Освен монументалните погребални могили, данните от георадара разкриват и следи от пет дълги къщи, някои от които са изключително големи и може да се сравняват с тези, открити на обекта Боре в окръг Вестфол, разположен на противоположната страна на Ослофьор.

„Погребението с викингския кораб не съществува изолирано, а е част от гробище, което е така разчетено, че да свидетелства за мощта и влиянието на погребаните на мястото личности“, обяснява археологът Ларс Густав, ръководител на проекта NIKU.


В момента археолозите от NIKU са в процес на разработване на изследователски проект за последващо проучване на кораба Йелестад, както и на околностите на обекта. Целта е да се съберат максимален обем от данни чрез неинвазивни технологии, преди да се пристъпи към същински разкопки на място. Предвижда се да се използват допълнителни неинвазивни геофизични методи, с които да се събере информация за намиращото се под повърхността, в това число и данни за погребания кораб, без да се налага да бъде разкопаван и излаган на въздействието на околната среда.



Разбира се, специалистите не изключват и възможността за извършването на разкопки в по-дългосрочен план.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...