30 октомври 2018 г.


Императорската агенция по собствеността в Япония и властите в град Сакаи (префектура Осака) поставиха началото на първи съвместен проект, чиято цел е провеждането на археологически разкопки на най-голямата гробница в страната, построена преди повече от 1500 години най-вероятно за император.

В 8:25 часа местно време на 23 октомври седемчленен екип от експерти, които ще ръководят разкопките, влиза през северната порта в гробището Дайзен „кофун“. То е стилизирано като огромна ключалка. Обектът е известен още и като „Гробницата на император Нинтоку (Nintoku-ryo kofun). Дължината му достига 486 метра, а на ширина е 307 метра и цялата местност е заобиколен от тристепенен ров.

Изследователите планират да прокопаят три траншеи с ширина 2 метра и дължина 28-30 метра. Те ще преминат през насипа до рова, непосредствено до могилата. Единият изкоп ще е в източната страна на обекта, а други два – към южната.
Планира се разкопките да завършат до началото на месец декември.

Екипът се надява да достигне до оригиналната повърхност на могилния насип, където може да бъдат открити археологически артефакти – най-вероятно керамични предмети. Освен това ще бъде направена оценка и на състоянието на могилата.



През следващите години е предвидено да се извършат редица укрепващи дейности по могилата и насипите, които са част от разработен предварително план за консервация на целия обект. В процеса на разкопките експертите ще съберат и допълнителна информация, която да е в помощ на консервационния проект на могилата.


В документите на Императорската агенция по собствеността в Япония погребалната могила е записана като гробница на император Нинтоку. Досега обаче, на учените е отказван достъп и разрешение за извършване на задълбочени изследвания на могилата, затова и липсват археологически доказателства за верността на твърдението, че обектът представлява гробницата на 16-тия японски император, който властва в Страната на изгряващото слънце от 14 февруари 313 година до смъртта си на 7 февруари 399 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...