15 октомври 2018 г.


На дъното лежат стотици древногръцки, римски и византийски антики

Гробище на 58 кораба на дъното на Егейско море беше открито от екип от изследователи до малкия архипелаг Фурни Корсеон, Югоизточна Гърция, съобщи Евронюз. Корабите са истинска находка, тъй като в тях има стотици запазени съкровища. Археолозите се натъкнали на над 300 антики. Повечето от тях са древногръцки, но има също римски и византийски. Най-старите са на над 2500 години.

В повечето кораби са намерени амфори, което означава, че превозваният в тях товар е бил в течно или полутечно състояние. Най-вероятно плавателните съдове са транспортирали олио, вино, рибни сосове или мед. Учените нарекли мястото край брега на Егейско море “гробище на изгубени кораби”.

Снимки: Reuters
Откритието е важно освен заради множеството запазени предмети, и заради броя на намерените кораби. Състоянието им е различно, като някои са добре запазени, а други са на парчета след предполагаем удар в скалите. “Намерихме останки, които са непокътнати. Мислим, че сме първите им откриватели. За наше съжаление, те са на голяма дълбочина от над 60 метра. Има и такива, които са на по-плитко, но са в твърде лошо състояние, казва ръководителят на експедицията д-р Джордж Кутсуфлакис.

Архипелагът Фурни е комплекс от 20 малки острова, чието население днес не надвишава 1500 души.



В миналото обаче районът бил истински рай за пиратите. Те били привлечени от натоварения трафик на кораби, превозващи ценни товари, тъй като районът бил важен търговски кръстопът към Италия, Испания и Северна Африка.


Международен екип от изследователи започва работа през 2015 г., когато успяват да открият 22 кораба. За 3 години броят на откритите плавателни съдове става 58. Вероятно е той да се увеличи.


“Трудно е да опиша какво вълнение изпитваме. Просто е невероятно. Натъкнахме се на нещо наистина голямо. Откритието ще промени съдържанието на книгите по история”, казва археологът Питър Кембъл. “Бих казал, че това е едно от най-големите археологически открития на века и сега можем да видим нов маршрут, който е свързвал Средиземноморието през Античността”, добавя той.


Лошото време е най-вероятната причина за потъването на толкова кораби в една и съща зона. В района се надигат внезапни бури от спускащите се ветрове от планините и е заобиколен от скалисти брегове.



Екипът, който включва археолози, архитекти, консерватори и водолази, иска да създаде център за подводна археология във Фурни за студенти, както и местен музей, където да бъдат изложени находките.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...