24 октомври 2018 г.


Преди четири години на в гробница на западния бряг на Нил, в района на Луксор, близо до село Деир ел Медина, археолози откриха уникална татуирана мумия. 3000-годишната реликва дълго време озадачаваше експертите. Сега обаче става ясно, че мумията е на жена от елита или на високопоставена жрица.

Мостафа Вазири, директор на Висшия съвет по античността на Египет, казва, че откритието е важно, защото за пръв път е установено наличието на фигурни татуировки на египетска мумия. Той обяснява, че откриваните по други мумии татуировки са само с линейни мотиви или точкови, но не представляват цели сцени, като тези по уникалната мумия, а освен това не са рисувани и по няколко различни части на тялото.



Вазири казва, че по мумията са идентифицирани 30 татуировки, сред които има изображения на див бик, гривест козирог, цвят на лотос, павиан и уаджет – всевиждащото око на бог Ра. Изрисувани са по горната част на ръката, рамената, гърба и врата на мумията.


Видът на татуировките предполага, че откритата от експедиция на Френския институт за проучвания на Ориента през 2014 година мумия, е принадлежала на високопоставена представителка на елита.



С помощта на най-съвременните технологии и рентгенова апаратура, научните анализи, извършени с мумифицираните останки, показват, че тя е на жена, починала на възраст между 25 и 34 години. Живяла е в периода между 1300 и 1070 г. пр.н.е.
Изследванията показват още, че големият брой татуировки по тялото ѝ може да са изпълнявали ролята на своеобразен идентификатор на благородническия ѝ произход или са обозначавали важната роля на жената и високия ѝ ранг в религиозната йерархия.



В момента мумията се съхранява в гробница TT 291 в Луксор. Така се поддържа в среда, подобна на тази, в която се е намирала в продължение на три хилядолетия. Предстои да бъдат извършени нови изследвания, които евентуално да дадат нужните данни, с които да се разкрият името и социалния статут на жената, чиято е тази уникална татуирана мумия.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...