4 август 2018 г.


Изследователи са открили в Панама маймунска популация от белораменни капуцини, която изглежда, че току що е навлязла в „каменната епоха“. Маймуните са започнали да използват каменни инструменти, за да разчупват ядки и черупките на миди, за да се хранят. Това ги прави четвъртият известен вид примати, които използват каменни инструменти, освен нашият вид.

Според съобщението в New Scientist, групата обитава малкият остров Жикарон, който се намира близо до бреговете на Панама и е част от националния парк Коиба. Националният парк обхваща три острова, като на всеки от тях живеят белораменни капуцини. Но само маймуните от остров Жикарон са започнали да използват каменни инструменти. Нещо повече: използват ги само мъжките индивиди в определен район на острова.

„Останахме изненадани от факта, че това им поведение изглежда е географски локализирано“, обяснява водещият автор в изследването Брендън Барет от Института „Макс Планк“.
Първите съобщения за това поведение на маймуните в парка Коиба са от 2004 година, когато съавторът в изследването Алиша Ибанез забелязва, че маймуните си помагат с каменни инструменти. Изследователите се завръщат през март 2017 година и поставят на острова няколко видео капана, за да документират поведението на маймуните.

Екипът улавя на видео как мъжки маймуни разбиват с камък черупките на кокосови орехи, черупки на раци и охлюви. Остава обаче неясно, защо това поведение не е възприето и от другите групи капуцини, живеещи на острова.



Екипът предполага, че е възможно „влизането в каменната епоха“ да се е случило по принуда, а не да е очакваната посока, в която да поеме развитието на приматите. Например, може би някой по-умен индивид от средното ниво е започнал да използва каменните инструменти, а останалите да са започнали да го копират. Предвид ограничените ресурси за изхранване на популацията, каменните инструменти дават преимущество, като се увеличават шансовете за оцеляване.

Екипът се надява, че нови изследвания и наблюдения в бъдеще на тази популация от маймуни ще помогнат да се намери обяснение за случващото се.


Белораменните капуцини са вторият американски вид, който „влиза в каменната епоха“. Друга група капуцини, обитаващи Южна Америка, използват също каменни инструменти и е възможно да правят това вече в продължение на 700 години. Другите два вида са макаци в Тайланд и шимпанзета в Западна Африка.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...