11 август 2018 г.


Останките на 18-годишен младеж със „златни ботуши“ са открити от казахстанки археолози. Находката е от разкопките на гробниците в района на Тарбагатай в Източен Казахстан. Само преди дни от същите разкопки дойде новината за откриването на 2800-годишно „златно царско съкровище“.

Новото погребение е на младеж, починал на възраст 17-18 години. Датировката на находката е от VIII - VII век пр.н.е. Младежът е положен в наземна гробница, намираща се на платото Елеке Сази. Около мястото на погребението учените са открили много златни украшения, за които експертите смятат, че са поднесени като приношение за починалия. Най-голяма изненада за учените обаче се оказват златните мъниста, с които са били декорирани ботушите на погребания.


„Малките златни украшения, с които са обшити ботушите на младежа, са били над 10 000. Украсявали са целите ботуши на този знатен младеж. Това са толкова изкусни изделия, че дори и не всеки от съвременните майстори-златари могат да изработят“, отбелязва ръководителят на археологическия екип Зайнола Самашев.



Учените предполагат, че младежът е принадлежал към висшето съсловие. „По костите му открихме специални отверстия. Това означава, че с тялото на починалия са извършени някакви манипулации, за да бъде съхранено. За да се простят с човек с висок социален статус е било необходимо време. Предполагаме, че от човешките останки са създали мумия или кукла, за да може всички членове на общността да се простят с починалия“, отбелязва Егор Китов, научен сътрудник в Института по археология и антропология към Руската академия на науките.




Разкопките на могилата продължават. Учените не изключват възможността на същото място да са погребани няколко, а не само един човек от царски род. „Мястото е много особено и наистина погребенията са изключителни. Най-големите могили тепърва ще бъдат проучвани“, казва пред Tengrinews.kz Зайнола Самашев.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...