15 юли 2018 г.


Учени от Оксфордския университет в Англия и Института за история на човека "Макс Планк" в Германия са достигнали до заключението, че Homo sapiens е еволюирал едновременно от няколко групи архаични хора в Африка. Макар повечето антрополози да са мнение, че люлката на човечеството е Черния континент, налице са разногласия по това, как човекът е еволюирал в люлката на човечеството. Най-популярната хипотеза гласи, че съвременните хора са произлезли от една популация Homo erectus.

Обаче хипотезата на африканския мултирегионализъм предполага, че архаичните предци на човека в разстояние на хилядолетия са били разделени от гористи и пустинни области. На това се дължи и голямото разнообразие на популациите древни хора. С годините популациите започнали да се смесват и така се стига до появата на Homo sapiens.

Авторите на новото изследване твърдят, че втората хипотеза потвърждава, че откритите в Африка каменни сечива и други артефакти формират обособена група в зависимост от възрастта им и местата, където са намерени. Това са свидетелства, че еволюцията на човека е протекла през различни периоди в отделни региони на континента.


Аналогична е картината и сред вкаменелостите. Съвременни черти се появяват в различни групи и това потвърждава, че Homo sapiens се е появил благодарение на взаимодействието между относително изолирани популации архаични хора. Генетичното разнообразие в древността е било толкова голямо, че едва ли е могло да се поддържа от една-единствена популация.



В съответствие с африканската хипотеза първите хора, които от анатомична гледна точка са сходни с днешните представители на вида ни са се появили в Африка. Там се появили и разновидности на Homo sapiens, в това число и пигмеи и бушмени. Според алтернативната хипотеза, всички човешки раси са еволюирали от отделни групи Homo erectus, които са обитавали Евразия. Тази хипотеза обаче е оборена от палеонтоложки и палеогенетични данни.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...