17 юни 2018 г.


По време на разкопки в националния парк Сепфорис в Северен Израел е открита винарна от Византийския период.

Пресата за смилане на гроздето е открита в покрит резервоар за вода, което специалистите определят като „изключително необичайно“; в Израел за пръв път намират преса, която е поместена в покрит воден резервоар, при това – не използван за основната си функция. Според изследователите, след като вместилището е било изоставено – вероятно около IV век – е било преоборудвано с малки конструктивни промени, за да бъде използвано за винарна.

Мястото за пресата за грозде е издълбано в скалната основа и е с площ от 3,2 квадратни метра. Повечето от камъка е изсечен още в процеса на създаване на водния резервоар, твърдят археолозите. Ваната, в която се е стичал изцеденият гроздов сок, е с размери 1,5 х 1,7 метра и е дълбока 2,15 метра. В нея има четири високи стъпала, спускащи се до дъното.


В близост до голямата преса е открита вана за временно събиране на гроздето. Втората, по-малка преса е с размери 1,7 х 1,9 метра на мястото за изстискване. Сокът се е събирал в елипсовидна вана с размери 0,6-0,7 метра и дълбочина 0,5 метра.

Производството на вино в Израел през Византийския период (IV – XV век) процъфтява. Фактор за това е голямото търсене от страна на евреи, християни и самаряни, както и резкия скок в броя на населението, достигнал пикови стойности през периода. Част от виното е изнасяно от Светите земи.



Винарната е открита по време на нови разкопки в Сепфорис. Проучването на археологическия обект започва още през 2002 година и се провежда под егидата на Израелската агенция за околна среда и национални паркове. Разкопките и изследванията се ръководят от д-р Звика Цук, в тясно сътрудничество с много изтъкнати израелски специалисти.

Д-р Цук отбелязва, че винарната с двете преси е открита в по-големият от двата водни резервоара в Сепфорис. По думите му, тя се намира между две арки, „които са част от внушителната водоснабдителна система в града, заедно с дългите аквадукти, които са осигурявали водата за древния Сепфорис“.


Големият резервоар, в който е открита винарската преса, е с размери 5 х 9 метра и дълбочина от 3,5 метра. Покривал го е таван, крепящ се на пет арки.

Цук добавя, че „мазилката, покривала някога стените и арките на двата резервоара е бяла, положена върху сив хоросан. Това показва, че те са изсечени и измазани през I или началото на II век, и се смята, че някога са използвани и като водни басейни в Сепфорис“. В заключение д-р Цук отбелязва, че след приключване на разкопките, посетителите на националния парк Сепфорис ще могат сами да изпитат усещането от впечатляващите красота и изработка на древните водоеми, както и на откритата антична винарна.



След окончателното приключване на разкопките, експертите имат намерение да възстановят част от арките и покрива на съоръжението.

Докато текат изкопните работи на място, работниците успяват да преместят вековен рожков, израснал в резервоара. Възрастта му е определена най-малко на 100 години. В сложната операция с помощта на кран и багер дървото е преместено и пресадено до маслинови дървета край входа на националния парк Сепфорис.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...