5 юни 2018 г.


Докато тече разширение на водопровода в района на Case Rosse, в покрайнините на Рим, археолози откриват изключително добре запазена гробница, която условно наричат „Гробница на атлетите“. Находката е в състоянието, в което е била запечатана преди 2000 години, съобщават експертите.




Римските археолози я наричат още „гробница на стригилите“. Стригил е сърповиден, най-често бронзов инструмент, който преди сапуна се е използвал за премахване на мръсотията и потта, като предварително тялото е намазвано със зехтин. В гробницата са открити скелетите на четирима души – трима мъже и една жена, както и богат набор от погребални дарове.




Археолозите споделят, че е голям късмет откриването на непокътната гробница, тъй като тя се намира сравнително близо под повърхността – само на два метра под полето, където се намира.



Телата на починалите са изпратени на пътуването им в отвъдното придружени от прекрасни, боядисани в черно керамични съдове, някои от които са украсени с флорални и геометрични мотиви. Сред находките в гробницата са и монета от бронзова сплав с изображение на богинята Минерва от едната страна и думата „Романо“ на обратната. Плата с ястия от заек, пиле и козешко са били положени в гробницата. Намерени са и два метални стригила, които най-често са използвали атлетите, за да почистват преди баня потта от телата си след интензивни физически занимания.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...