6 март 2018 г.

Посетителите на един от националните паркове в Индия са станали свидетели на схватка между тигър и бърнеста мечка. Голямата котка се опитва да защити територията си от неканения гост.


Националният парк Тадоба в щата Махаращра е наречен Tadoba Andhari Tiger Project и е населяван предимно от тигри. Паркът е една от 50-те аналогични защитени зони, създадени в Индия, където животните са поставени под охрана. Освен тигри, в парка живеят леопарди, елени, гаури и други копитни животни, както и бърнести мечки.

Всички животни са разпределени в свои зони из обширния резерват, но както се случва често в дивата природа, между тях се разиграват битки за територии. Точно такава сцена се разиграва наскоро пред очите на туристи: те се любували на 7-годишния тигър на име Matkasur, почиващ си в малко езерце, когато от храстите излиза бърнеста мечка (лат. Melursus ursinus) с малкото си. Тигърът не пожелава да сподели мястото си във водоема с тях. Нахвърля се на зверовете, нахлули във владенията му и започва да преследва по-слабия.


В схватка с тигър шансовете за успех дори и на възрастна бърнеста мечка са малки. Общата дължина на възрастните самци при тигрите е между 270 и 310 см с опашката, теглото – около 230 килограма. Бърнестите мечки средно тежат около 115 килограма, а височината им в холката може да достигне 90 см. Освен това, те нямат опит в агресивния лов, защото се хранят с охлюви, насекоми и растения. Дори и зъбите им са много малки. Въпреки това, майчинският инстинкт на мечката в конкретния случай взема връх и диктува поведението ѝ: докато малкото ѝ бяга между храстите, тя напада страшната котка.

Схватката продължава около 15-тина минути и се води с „променлив“ успех. В крайна сметка мечката успява да отблъсне тигъра и да защити малкото си. Зоолозите предполагат, че победата си бърнестата мечка дължи най-вече на дебелата си козина, която е попречила на тигъра да ѝ нанесе сериозни травми.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...