7 март 2018 г.


По време на изкопните работи за нова метростанция в Рим, археолози откриват останките от древна римска сграда – „Дома на центуриона (командира)" на преторианската гвардия. Това е първото по рода си откритие в италианската столица, съобщава агенция ANSA.

Прокопаването на трасето на линия „C“ на римското метро довежда до откриването на домус, който е свързан с общежитие и казарми, построени по времето на император Траян и по-късно преправени, когато властта в Римската империя е в ръцете на император Адриан. Общежитието и казармите бяха открити през месец май 2016 година при началото на строежа на станция Амба Арадам.


"Откритието е изключително, защото до този момент в Рим не бяха откривани казармите на преторианската гвардия, нито пък дома на центуриона, свързан с такава сграда“, разказва началникът на отдела по археология в Рим Росела Реа.

Домусът на центуриона на преторианската гвардия е открит на около 12 метра под нивото на метростанцията  Амба Арадам, която се намира близо до базиликата „Сан Джовани Латерано“. Сега предстои останките от къщата внимателно да бъдат демонтирани, пренесени временно на друго място, за да бъдат върнати по-късно на оригиналното си място, след като завърши строежа на метролинията, твърдят източници на ANSA. Властите вече създават необходимата организация, за да се осигури максимално добро съхранение и целостта на древните останки.


Уверенията идват от най-високопоставени чиновници в Рим. Вече е в ход процедурата, която да внесе нужните промени в проекта на станцията, за да може след края на изграждането ѝ, древните руини да се впишат в интериора ѝ и да са достъпни за публиката.

Районът около станцията Амба Арадам вече се превръща в богат на находки археологически обект. През месец юни миналата година, когато се прокопаваше трасето на линия „С“ бяха открити и нови находки, които експертите определят като "сходни" на онези в Помпей, а сред тях - и скелетът на куче.


При разкопките са намерени две пространства от сграда, датираща от имперския период на Рим. Сградата е била унищожена от пожар, но обгорели дървени части от мебели и от покривната конструкция са успели да оцелеят в относително добро състояние. „Материалите биха могли да се запазят само при определени екологични и климатични условия, или след катаклизъм, подобен на онзи, сполетял Помпей и Херкулан“, твърдят специалисти. „Откриването на останките от опожарения дървен таван е уникално за града“.


Скелетът на куче, открит при разкопките, подсказва, че животното вероятно е останало блокирано в сградата, когато е избухнал пожара. Под рухналата покривна конструкция са успели да се запазят и подовете на помещенията, богато украсени с черно-бели мозайки.

Специалистите коментират в какво се състои аналогията с Помпей: и в този случай огънят е „запечатал историята в един миг“. Това позволява експертите да „видят“ точно този момент и какво е представлявал живота по онова време.



Разкопките се провеждат в южното подножие под склоновете на Целий – един от седемте хълма на Рим. В имперския период на това място са се издигали някои от луксозните резиденции на аристократи. Още на юг са се намирали военни сгради, включително и наскоро откритите останки от казарми в района на Via Ipponio.


Отсечката от метрото, която се изгражда в момента, трябва да бъде завършена и да влезе в експлоатация до 2021 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...