5 февруари 2018 г.


В случай, че някога сте си задавали въпроса, как би изглеждала Луната, ако беше толкова близо до Земята, колкото е орбитата на Международната космическа станция, вече имате възможност да си отговорите, като изгледате видеото. Клипът не е нов и е в YouTube от 2013 година, но е интересен и доста любопитен.

Видеото е дело на ентусиасти, поддържащи канала yeti dynamics. Целта му е нагледно да покаже, какво би се случило, ако вместо на средна дистанция от около 380 000 километра от нас, Луната се движеше по орбитата на Международната космическа станция, която е на около 420 километра.

„Ако се намираше на тази дистанция, Луната щеше да изгрява на запад и да залязва на изток“, обясняват авторите на видеото. „Нормално Луната обикаля около Земята по-бавно, отколкото планетата ни се върти около оста си, затова естественият ни спътник изгрява на изток и залязва на запад. Но на орбита, отдалечена само на 420 километра, тя ще обикаля много по-бързо от времето, нужно на Земята да се завърти около оста си, затова и Луната ще изгрява на запад, а ще залязва на изток“.

Международната космическа станция е едва 109 метра в дължина, затова и от планетата може да бъде забелязана само като слабо петънце в небесата. Луната обаче е космическо тяло с диаметър от 3474 километра. Ако се намираше на дистанция от едва 400 километра, разбира се, че щеше да запълва цялото небе.

Коментирайки видеото, астрономът Фил Плайт отбелязва, че на близката околоземна орбита Луната би запълвала повече от половината небе. Освен това, би могло да се долови и въртенето около оста ѝ, макар че в действителност тя все така щеше да е приливно свързана с планетата, както е и в момента. Друга интересна подробност е, че част от отразената от Земята светлина щеше да огрява Луната, освен в случаите, когато спътникът блокира слънчевата светлина.

„Движението във видеото е ускорено, но на тази дистанция (420 километра) Луната ще прави една обиколка за около 90 минути. Преминаването през небосвода над вас би ѝ отнемало около 5 минути“, пише още Плайт. Той обаче е забелязал, че авторът на видеото без да иска е обърнал Луната „с главата надолу“.

И разбира се, ако се намираше толкова близо до Земята, Луната просто щеше да бъде разрушена от гравитационните сили, което пък щеше да има доста опустошителен ефект върху самата планета. За наша радост, всичко си е по местата и е само любопитна симулация, как биха изглеждали нещата в един хипотетичен сценарий.

В канала на yeti dynamics има и още интересни клипове, включително и такива, които демонстрират какво би било, ако на мястото на Луната се движеха други планети от Слънчевата система. И любопитното видео, какво би се случило, ако Луната беше като огледалните сфери в дискотеките.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...