20 февруари 2018 г.


Красота, благородство и загадъчност – в тази снимка на спирална галактика има всичко. Изображението е заснето от телескопа на NASA/ESA „Хъбъл“ и представя галактиката NGC 3344. Благодарение на това изображение астрономите могат да анализират сложната и елегантна структура на спиралната галактика. А способността на „Хъбъл“ да наблюдава отдалечени обекти в различни диапазони от спектъра разкрива особености, които иначе биха останали невидими за простото око.

Спиралните галактики са едни от най-впечатляващите гледки в нощното небе, но за наблюдателя те не изглеждат еднакви. Някои са обърнати „в профил“ и предоставят на астрономите идеални условия за наблюдение на структурата им във вертикала; други са под някакъв ъгъл, загатвайки за размера и структурата на спиралните ръкави; а има и такива, които спрямо нашето местоположение са „в анфас“ и можем да видим отчетливо спиралните им ръкави и яркото ядро в цялата му красота.

Една такава галактика, „позираща с лице“ към нас, се намира на дистанция от около 20 милиона светлинни години по поска на съзвездието Малък Лъв. NGC 3344 е с размери около половината на нашия Млечен път и е класифицирана като спирална галактика с мост (barred spiral galaxy). На изображението, заснето с помощта на Wide Field Camera на „Хъбъл“, централният мост, пресичащ галактиката, е много слабо изразен и трудно забележим. Астрономите предполагат, че 2/3 от всички спирални галактики са от този клас – с мост от ярки звезди, преминаващи през централната част и пресичащи цялата галактика – в това число и нашата галактика, Млечния път.

Способността на „Хъбъл“ да наблюдава небесните обекти в различни части от спектъра ни позволява да забележим повече характеристики на такива галактики, освен спиралните ръкави от звезди, които се реят във вихър около центъра. Изображението е композитно и е сбор от заснети кадри с различни филтри – от ултравиолетовата част на спектъра, през видимата светлина и до инфрачервените дължини на вълните. Заедно те показват една по-пълна картина на галактиката, отколкото човек би могъл да види с просто око.

Усуканите спирални ръкави на галактиката са родното място на млади звезди, чиито високи температури ги представят като греещи в синьо и ясно различими на изображението. Облаци от прах и газ, разхвърляни из спиралните ръкави – червените петна в снимката – са резервоарите с материал, от който ще се родят още много нови звезди. Ярките, блестящи като диаманти звезди в ляво на изображението обаче, са много по-близо до Земята – те са от нашата собствена галактика и присъствието им в кадър е нещо като „космическа фотобомба“ пред обектива на „Хъбъл“.

И въпреки че обърната с лице към нас NGC 3344 разкрива много от структура си, тя си остава и много енигматична: астрономите са установили, че някои от най-външните ѝ звезди се движат по странен начин. Често се случва така, че високата концентрация на звезди в ядрото на галактиката да повлияе на движението на звездите от най-външните ѝ краища, но в случая с NGC 3344 по всичко личи, че нещата не стоят точно така. Астрономите предполагат, че тези странно движещи се външни звезди всъщност са били пленени от друга галактика след близка среща, състояла преди много време.

Местоположението на NGC 3344 също е интригуващо. Нашата галактика е част от Локална група, в която влизат около 40 други галактики, като галактиката Андромеда е смятана за най-голямата в групата. NGC 3344 обаче не е част от никаква Локална група, какъвто е нашият случай. Тя всъщност е аванпост, който се намира спрямо нас по пътя към по-големия суперклъстър в съзвездието Дева – колосално струпване от няколко хиляди галактики.

NGC 3344  обаче се откроява сред тези хиляди галактики, заради своята красота, която още веднъж ни подчертава безкрайната елегантност на Вселената.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...