8 февруари 2018 г.


Разкопки на територията на военната база в Ларкхил, Великобритания, довеждат до любопитни открития. Заедно с траншеите и други фортификационни съоръжения от времето на Първата световна война, както и находки свързани с бита на британските военни от началото на ХХ век, археолозите се натъкват на по-древни културни слоеве.


Екипът е открил следи от девет стълбови ями, разположението на които съответства на плана на Стоунхендж. Специалистите са на мнение, че в праисторически времена това може да е бил своеобразен макет на бъдещия мегалитен комплекс. Като допълнителен довод в подкрепа на тази хипотеза служи фактът, че мястото се намира относително близо до световноизвестният паметник.

Според изследователите, именно в Ларкхил, който се намира на около 2,5 километра от Стоунхендж, е възможно да са живели „архитектите“ на мегалитния комплекс. Основният ров и вал на Стоунхендж са изградени около 3000 г. пр.н.е., а материалите за градежа на каменните кръгове на съоръжението започват да се доставят пет века по-късно – около 2500 г. пр.н.е.
Според датировките на учените, постройките в Ларкхил са от периода между 3750 и 3650 г. пр.н.е.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...