27 януари 2018 г.


След 4 години на разкопки, археолозите вече са в състояние да потвърдят местоположението на най-големия таоистки храм в Китай, построен по време на династията Сун (960-1279) и непрекъснато използван до пълното му разрушаване от пожар през 1930 година.


Син Лисиан, археолог от Националния музей на Китай и един от авторитетите по история на династиите Цин и Хан, съобщава на пресконференция миналата неделя, че вече е точно установено местоположението на Великия дворец Шанцин – място за поклонение за цяла поредица от китайски императори, както и основният храм за таоистката секта Джънги дао – Пътят на правилното единство.

Археолозите са провели изследването на над 5000 кв.метра от площта на някогашния дворец, който е посветен на голям китайски таоист. Обектът се намира в подножието на планината Лунху (Планината на дракона и тигъра) в провинция Дзянси в Източен Китай.



Джънги дао е таоистка секта, основана от Джан Даолин (34-156 година), известен и като Небесния учител Джан. Смята се, че е живял и практикувал таоисткото си учение в планината Лунху. Първоначално храмът Джънги е построен на върха на планината; строежът му датира от края на периода на управление на династията Хан (202 г. пр.н.е. – 220 г.).

По време на династията Сун в подножието на планината е построен храм, посветен на учителя Джан. По-късно комплексът е разширен и се превръща в дворцов храм за практикуване на таоизма. Разцветът му продължава чак до времето, когато Китай попада под властта на монголите и династията Юан (1271-1368). Дворецът е разрушен при пожар през 1930 година.



По време на работата по изграждане на наблюдателна площадка в планината Лунху през 2014 година, работници попадат на стела, върху която се описва извършването на основен ремонт на храма по нареждане на император Дзяцин (1760 – 1820 година) от Манджурската династия Цин. Регионалното управление за културни изследвания докладва находката пред централната власт, откъдето е издадено разрешение за извършване на разкопки.

Агенция Синхуа цитира думите на археолога Син Лисиан, според когото това са най-мащабните разкопки, провеждани на таоистки обект в Китай. Освен разкопките в централната част на дворцовия комплекс, археолозите са извършили проучвания в околния периметър с площ от над 30 кв. километра, за да уточнят структурата на целия комплекс.



Открити са множество керамични и порцеланови съдове, както и строителни материали, включително и стъклени плочки от витражите на древния манастир.

Археолозите са убедени, че руините на дворцово-храмовия комплекс са достойни в бъдеще да бъдат причислени към списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...