22 януари 2018 г.

Авги
Съвременните технологии правят възможно по черепа да се пресъздаде облика на момиче, живяло преди около 9000 години.

Пещерата Теопетра се намира в централна Гърция. Тя е дала на науката много ценни находки и информация, довели до значими открития. В продължение на 130 000 години – от палеолита, през мезолита и неолита – пещерата почти непрекъснато е обитавана от праисторическите хора. Разкопки на място се провеждат от 1993 година, а сред находките са и човешки останки.

Специалистите са установили, че останките пренадлежат на момиче. Наричат я Авги, което в превод означава “зора”. Момичето е живяло в онзи период от време, когато хората, населявали региона, са загърбвали номадския и са преминавали към уседнал начин на живот.

Миртис
Съдейки по костната структура, когато е починала Авги би следвало да е на около 15-годишна възраст, но състоянието на зъбите ѝ сочи по-скоро 18-годишна девойка. За да пресъздадт лицето ѝ, в екип работят ендокринолог, ортопед, невролог, патоанатом и радиолог. Екипът се ръководи от шведския археолог и специалист по лицева реконструкция Оскар Нилсон. Скулите, веждите, брадичката и другите черти на лицето на момичето са пресъздадени с помощта на томографията и компютърното моделиране. Цветът на кожата и очите е приблизително определен на база общите сведения, с които разполага науката за жителите на региона от онази епоха.

Оскар Нилсон е водещ специалист в тази област. Сред изследванията му са записани десетки лицеви възстановки, сред които е и друга древногръцка девойка – 11-годишната Миртис (на снимката), която е живяла в Атина и е починала около 430 г. пр.н.е. Момичето вероятно е покосено от върлуващата по това време в града епидемия от тиф.
Авги е “по-стара” от Миртис с цели 6500 години, а резултатите от двете възстановки показват какви промени са настъпили във външността на древните гърци за толкова дълъг период от време. Докато лицето на Авги не е с толкова женствени черти, то Миртис прилича много на съвременните момичета на прага на тийнейджърската възраст.

2 коментара:

  1. Анонимен23.01.18 г., 11:03

    Само дето по това време древните гърци (каквото и да означава това) са живели на друг континент. Африка. Тази жена е прото тракийка защото те са месното население. За сведение, всеки четвърти българин има гени на 7-8 хил. години.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23.01.18 г., 21:47

    Затрогваща е тази глупост на всички дебили, тръгнали да виждат траки навсякъде. Направо си личи на всеки четвърти българин гените му отпреди 7-8 хил. години - още живеят в пещери и се замерят с камъни. Трябва най-после някой да ви набие тъпите канчета че да спрете с измислените си тракийски теми.

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...