16 януари 2018 г.


Миналата седмица археолози и реставратори от югозападната китайска провинция Съчуан съобщиха, че след 17 години упорита работа са успели да възстановят „Легло дракон“, за което се смята, че е използвано преди 2500 години от древен владетел.

Леглото е с дължина 2,55 метра, ширина 1,3 метра и заедно с „покрива“ е високо 1,8 метра. Това е най-старото и едновременно с това най-добре запазилото се лакирано легло, откривано досега в Китай, казва Янг  Тао – помощник-реставратор от Института за изследване на културите и религиите в Ченду.

Древната мебел е декорирана с мотив от червени дракони и е изработена от общо 45 части. Най-голямата част е с обща дължина 3,2 метра, а най-малката – 20 сантиметра. Всички части са здраво скрепени само чрез сглобки на жлеб и клиновидни снадки.


„Драконовото легло“ е открито през 2000 година при разкопки на гробница в Чънду, столицата на провинция Съчуан.

„Археолозите откриват частите на леглото разглобени и положени в множество ковчежета с форма на лодки. На експертите им отне 17 години работа, за да може да възстановят леглото в оригиналния му вид. Използвани са най-разнообразни методи, за да бъде реконструкцията му максимално точна“, обяснява пред агенция Синхуа Сяо Лин, ръководител на катедрата по реставрационни дейности към Института.


След проучване на структурата и мотивите от декорацията, експертите са заключили, че „леглото дракон“ е много вероятно да е принадлежало на владетел на царство Шу, управлявал земите в района преди 2500 години – в ранните години на периода на Воюващите царства (според различните разделения между 481-403 г. пр.н.е. до 221 г. пр.н.е.). На лявата част на леглото са изписани знаци от езика, използван в царство Шу. Те допринасят с информация, нужна на лингвистите, които се опитват да дешифрират загадъчния древен език.


Според по-късни хронисти (всеки от които е търсел начин да свърже императорите или владетелите си с митични или божествени персонажи от миналото), културата от бронзовата епоха на царство Шу води началото си от легендарни предшественици, поставили началото ѝ хиляди години по-рано. Няма обаче доказателствен материал, които да свързват царство Шу с, да речем, легендарния „Жълт император“, но са налице археологически доказателства – руини от селища и артефакти, които датират най-малко от 2000 г. пр.н.е. Около V век пр.н.е. владетелската династия на Шу твърдо се установява и за укрепването на властта ѝ свидетелства изграждането на столица на царството, която се е намирала в чертите на съвременния град Чънду.

Експертите, работили по проучване и реставриране на леглото-дракон са на мнение, че ценната мебел е произведена около това време, вероятно за някой от знатните членове на царската фамилия.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...