4 декември 2017 г.


Експерти по библейските текстове от Университета на Тексас в Остин са открили християнски текст, чиято възраст е около 1500 години. Ръкописът е фрагмент от апокриф, известен като „Първи Апокалипсис от Яков“ и се отнася към раннохристиянската литература. Официалната църква го отхвърля, определяйки го като еретичен.

Ръкописът е открит в архива на Общността за изследвания на Египет към Оксфордския университет. Манускриптът е част от т.нар. „библиотека от Наг Хамади“ – колекция от свитъци с ръкописи, открити през 1945 година близо до египетския град Наг Хамади. Свитъците съдържат текстове на гностичното християнство, което включва в себе си митологията и философията на елинистичната античност. Ортодоксалните християнски схващания определят гностицизма като еретично течение.


Откритият ръкопис е един от малцината, написани на гръцки език. Повечето от текстовете от Наг Хамади са преводи на коптски език, който е масово разпространен в Египет по време на елинистичната доминация в региона.

В новооткрития ръкопис са описани тайните откровения на Христос към един от седемдесетте апостоли – Яков, който според някои версии е роден брат на Исус. Месията разказва за Небесното царство, предсказва бъдещето и описва смъртта на самия Яков. Ръкописът е допълнен и с разказ за живота и делата на Исус.

Според експертите, вероятно ръкописът е използван като образователно помагало и е образец, по който обучаваните са се учели да четат и пишат. По-голяма част от текста е изписана с внимателен, много четим почерк. Разделена е с точки по срички, което е необичайно за древни ръкописи. Експертите изказват също и предположението, че учителят, подбрал точно този текст, е имал особен афинитет към него. Вместо кратки откъси, каквато е обичайната практика за обучителни текстове, той е създал пълно копие на забраненото древно писание.


Съобщение за откритието си учените от Университета на Тексас правят по време на годишната конференция на Общността за библейска литература, провела се в края на ноември в Бостън. Предстои официална научна публикация на изследването, посветено на първото известно копие на гръцки на еретичния „Първи Апокалипсис от Яков“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...