20 ноември 2017 г.


Експерти по подводна археология са автори на нова впечатляваща находка: на дъното на най-голямото езеро в Турция те са открили останките от добре запазен „замък“ отпреди 3000 години. Предполага се, че той е изграден от представители на загадъчната цивилизация Урарту, развила се в района около езерото Ван през желязната епоха.

Местните жители открай време разказват легенди за древни руини, намиращи се под водите на езерото. Но за водолазите са необходими почти десет години, за да попаднат на останките от древните укрепления. Hurriyet Daily News съобщава, че през този десетгодишен период изследователският екип е попаднал на много други интересни открития, сред които сталагмити с височина най-малко 10 метра, известни като еолични стълбове (наричани още земни колони или "комини на феите“); колонии от перлени миди и дори потънал руски кораб, но едва сега се натъкват на древните руини.

Находката на скритите под водата укрепления е дело на екип изследователи, сред които са Тахин Чейлан, специалист по подводно заснемане, водолазът Кумали Бирол и Мустафа Акуш от Университета Van Yüzüncü Yıl.

Руините от построения през желязната епоха "замък" са се запазили много добре благодарение на силно алкалните води на езерото Ван. Когато са градени укрепленията, нивото на водите е било значително по-ниско от съвременното.

Пред Hurriyet Daily News Тахин Чейлан казва: „Днес сме тук, за да съобщим за находката си – замък, останал под водите на езерото Ван в продължение на хилядолетия. Убеден съм, че откритието ще допринесе за развитието на икономиката на региона, като се превърне в мощен стимул за туризма. Откриването на руините под водата е цяло чудо. Сега е ред на археолозите да дойдат на място, за да се опитат да пресъздадат историята на замъка и да извлекат колкото се може повече информация“.

Чейлан обяснява, че защитните стени на укреплението затварят площ от около един квадратен километър. Над дъното на езерото стените се извисяват на височина от 3-4 метра. За да се установи точната им височина обаче, ще трябва да се извършат пробни разкопки, за да се види каква част се намира под утайките.

Археолозите смятат, че съоръжението е изградено от представители на цивилизацията Урарту, съществувала в планинската област между Мала Азия, Кавказ и Месопотамия, където днес се срещат териториите на Източна Турция, Иран и Армения. Загадъчното царство води историята си от около XIII век пр.н.е. Историците смятат, че Урарту е акадският вариант на записаното в Стария завет име Арарат. Самият връх Арарат се намира на територията на древното царство, приблизително на 120 км от столицата му и езерото Ван.

Останки от урартуйски храм в крепостта Еребуни, Турция
Известното за Урарту и за произхода на народа му е много малко. Знае се обаче, че са ползвали език, близък до този на хуритите, както и че са били добри майстори в обработката на метали и са ползвали адаптирана форма на асирийското клинописно писмо.

Според екипа, руините от укреплението носят ясни следи от каменни блокове, обработени в стила на цивилизацията Урарту. След период на разцвет и експанзия, царството е подложено на редица военни интервенции, започнали около VIII век пр.н.е. В крайна сметка Урарту е напълно заличена към края на VI век пр.н.е. Мнозина арменци днес твърдят, че са потомци на древните урартийци.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...