28 ноември 2017 г.

Египетските власти съобщават, че във водите край Александрия са открити останките от три корабокрушения, датиращи отпреди 2000 години.

В съобщение на ръководителя на Върховния съвет по античността на Египет Мостафа Вазири, направено през миналата седмица, се подчертава, че откритието е направено в сътрудничество с Европейския институт по подводна археология (EIUA).

Римска златна монета с образа на император Август
Според изнесеното от Вазири, археолозите са намерили скулптура на човешка глава, изсечена в природен кристал. Смята се, че тя представя прочутия римски пълководец Марк Антоний. Сред находките са и три златни монети, датиращи от времето на първия римски император – Октавиан Август. Намерени са и останки от самите антични търговски кораби, както и множество керамични фрагменти, които вероятно са били част от товара на съдовете, претърпели корабокрушение.

Кристална статуя, за която експертите предполагат, че е с образа на пълководеца Марк Антоний
Находките са направени в залива Абу Кир в Александрия. Отделно от находките от римския период, в близкия потънал град Хераклион подводните археолози са открили останките на боен египетски кораб с характерните за фараонските бойни съдове отличителни знаци на бог Озирис.



Учените предполагат, че корабите са пренасяли ценните кристални статуи и златните монети към храмовете в Хераклион, който по онова време е бил център на множество религиозни култове към традиционните египетски божества Озирис, Изида, Серапис и Анубис.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...