4 октомври 2017 г.


Миналата седмица популярният в щатите рапър B.o.B, който е сред активистите на поддръжниците на тезата, че Земята е плоска, за пореден път се появи в заглавията на световните медии с поредната си фрапираща идея. Рапърът създаде страница GoFundMe, чрез която възнамерява да събере нужните средства, за да финансира проект по изпращането на спътник в космоса, който да докаже, че Земята е плоска. Плановете му са да „пратя колкото се може по-далеч в космоса сателит“, който да заснеме Земята, за да се види, че тя изглежда наистина като онова стилизирано изображение, използвано за емблема на ООН.

Излишно е да се коментира, че идеята е просто абсурдна. Вече разполагаме с неизброими количества снимки на Земята от космоса, на които ясно се вижда, че планетата ни си е с все същата форма на „добрия стар глобус“. За рапърът B.o.B. и още много хора по света, които като него живеят с представите на неграмотните селяни отпреди половин хилядолетие, никакви убеждения и публикации в социалните мрежи няма да променят схващанията им.

И все пак, астронавтите на NASA предприемат още един опит: може би не толкова с намерението да променят мисленето на B.o.B, а с идеята да му спестят няколко американски долара.

Първо в Туитър се появи коментар от астронавтът Тери Виртс, който е прекарал доста време на борда на Международната космическа станция. Виртс потвърждава, че с очите си е видял колко точно кръгла е Земята:

След това и вторият човек, стъпил на Луната, Бъз Олдрин, споделя, че също е видял колко сферична е планета ни:

И друг астронавт на NASA, Скот Кели, се обръща със съвет към B.o.B. Той казва, че ако рапърът отдели само 35 секунди за да изгледа таймлапс видеото, което е приложил, сам е възможно да се убеди колко сферична е Земята. А това ще му спести събирането на 200 000 долара от доброволните пожертвования, които се надява да привлече с GoFundMe.

Скот Кели дори дава съвет на рапъра, че би било по-добра идея да дари набраните средства за пострадалите в Пуерто Рико сред преминаването на опустошителните урагани миналия месец.

Разбира се, цялата тази офанзива не дава търсените резултати. Рапърът, въпреки доказателствата, които му се предлагат, продължава да настоява, че цялата работа е „нагласена и е конспирация със световен мащаб“, която да кара хората да вярват, че живеят върху сфера, а не върху плоска Земя. Идеята му за изстрелването на „частен сателит“, което да не е финансирано от официалните власти, всъщност се основава точно на това твърдение за конспиративен заговор в световен мащаб.

Нещо повече: случва се точно обратното. След всичките нагледни доказателства, В.о.В коментира, че „обикновено те обезкуражават да направиш нещо, когато има какво да крият“…

За щастие, има и хора с много тънко чувство за хумор, които много бързо поставят на място упоритият привърженик на глупостта за плоската Земя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...