23 октомври 2017 г.


Учени случайно са попаднали на няколкостотин „каменни портала“ с неизвестно предназначение в отдалечен, рядко посещаван район на Саудитска Арабия. Списание Newsweek съобщава, че обектите се намират на територията на пустинните лавови поля в планинския район Харат-Хайбар. До сега са открити около 400 постройки със заоблена или правоъгълна форма. Дължината на най-малката каменна структура е 13 метра, а на най-голямата – 518 метра.


Откритието си учените правят по снимки от Google Earth. По думите на професор Дейвид Кенеди от Оксфордския университет, възрастта на структурите може да е няколко хиляди години. Специалистът отбелязва, че бедуините наричат тези конструкции „творения на древните хора“.
„Няма никакво обяснение за тези страни, мащабни обекти. Засега са ни известни почти 400 структури, а на места концентрацията им е доста голяма. Очевидно са били от особена важност за онези, които са ги издигнали“, отбелязва ученият.


В статията се подчертава, че подобни „портали“ са срещани и преди на територията на други държави в Близкия Изток, но Кенеди смята, че структурите, открити в Харат-Хайбар, са значително по-древни от предишните находки.

Резултатите от изследванията на „каменните портали“ ще бъдат публикувани в списание Arabian Archaeology and Epigraphy, а се предвижда и да бъде извършено проучване на структурите на терен.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...