18 октомври 2021 г.

Той се ражда във Венеция на 18 октомври 1697 година. Кръщават го Джовани Антонио Канал. Баща му е театралният художник Бернардо Канал и малкият Джовани Антонио започва да се учи на майсторство в живописта в ателието на родителя си: помага му в рисуването на декори за спектаклите в театрите на Венеция. Още тогава всички започват да го наричат „малкия Канал“ или Каналето – прозвище, под което бъдещият голям художник ще остане в историята на изкуството.

През 1719 година Каналето посещава Рим, където се запознава с творчеството на известният майстор-ведутист* Джовани Паоло Панини. От този момент Джовани започва да рисува своите забележителни пейзажи от Венеция. Първата известна на изследователите творба, подписна от Каналето, е „Архитектурно капричио“, рисувана през 1723 година. За разлика от повечето художници от онова време, Каналето рисува своите изгледи (ведути) веднага, от натура, без да прибягва до изготвянето на скици и ескизи. По-късно започва да рисува в ателие, като използва камера обскура. Пейзажите му от този период са характерни с много точното представяне на детайлите от градския пейзаж.


Повечето от работите на Каналето успешно се продават сред англичаните, които по това време посещават Венеция, за да учат или предприемайки модерните за периода „опознавателни екскурзии“ из Европа. Много от творбите си – както реални пейзажи, така и плод на въображението му - художникът рисува по предварителна заявка от английски колекционери. Но през 1740 година източникът на тези му доходи изчезва: започва войната за австрийското наследство и все по-малко британци посещават континента.




През 1746 година Каналето отива в Лондон, за да се намира по-близо до „каналите за реализация на продукцията си“. В продължение на девет години живее в Англия и рисува множество пейзажи на известни дворци и имения. По това време в творчеството му се появява механичното рисуване, качеството на рисунъка спада, а и сюжетите му започват да се повтарят. Така започва все по-малко да се харесва на клиентите си и затова през 1755 година Каналето се завръща в родната Венеция.


Работи до края на дните си. През 1763 година е приет в редовете на Венецианската академия по изкуствата. Почива на 19 април 1768 година във Венеция.



-------------
* ведута – жанр в европейската живописна школа, много популярен във Венеция през XVIII век. Представлява картини, рисунки или гравюри с детайлно пресъздадени изображения от всекидневието в градска среда. 



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...