16 октомври 2017 г.

Така е изглеждало едно от децата от Сунгир
Пътуването на вида ни и разселването му по всички кътчета на планетата е 350 000-годишен епос, който все още е пълен с много мистериозни моменти. Всяка година  научаваме по нещо ново и забележително за тази миграция, водеща началото си от Африка. И винаги се оказва, че новите знания са до известна степен изненадващи -  независимо дали се касае за това, че предците ни са се заселили в Америките по-рано от досега предполаганото, или че видът ни е еволюирал по-бързо от предполагаемото.

В повечето случаи е трудно да съставим визуални представи за грандиозните приключения на предците ни и за начина, по който са изглеждали пионерите в разселването на човек из света. Затова трябва да се смятаме за щастливци, че живеем във времена, когато наука и изкуство все по-често обединяват сили, за да ни представят невероятни 3D реконструкции на лицата на онези от предците ни, живели преди десетки и дори стотици хиляди години.

А това е образът на другото дете от Сунгир
Последната впечатляваща визуализация е дело на съвместните усилия на Visual Science – международен научен екип, специализиран в създаването на визуализации, и на Института по етнология и антропология към Руската академия на науките. В резултат на сътрудничеството им на бял свят се появяват образите на някои от първите човешки деца, живели в Европа.

Резултатите от проведено наскоро изследване са публикувани в списание Science. Изследователи от над дузина научни институти по света са анализирали генома на анатомично съвременни хора (Homo sapiens sapiens), живели преди около 34 000 години в Сунгир – археологически обект в Русия.

На този обект, който се е ползвал като сезонен ловен лагер, са открити някои от най-ранните останки от съвременни хора в Европа, за които се предполага, че са пристигнали на континента преди около 45 000 години. Те са живели временно в териториите на съвременна Централна Русия по времето, когато последният ледников период е бил в максимума си.

Погребение отпреди 30 000 години от Сунгир
Изследването е забележително и със сравняването на генома на праисторическите пионери с този на ловци-събирачи от племена и народи, живеели в по-късни етапи. За отбелязване е, че в някои отношения промените за десетки хиляди години са едва забележими. По-точно, установено е, че първите праисторически „европейци“ са живели „на малки групи с ограничени вътрегрупови контакти и кръстосвания“, подобни на тези, „наблюдавани при по-късните племена от ловци-събирачи“.

Паралелно с провеждането на геномните анализи, експертите от Visual Science решават да опитат да пресъздадат визията на двама от най-младите индивиди от праисторическата група. Двете деца са на възраст около 10 и около 13 години и са живели преди около 30 000 години. Чрез заснемане и прецизно лазерно сканиране на черепите им, учените прилагат на следващия етап 3D софтуер за лицеви реконструкции.

Реконструкцията е толкова детайлна, че учените са убедени, че получените образи са максимално близо до реалния вид на праисторическите деца. Първоначално е смятано, че черепите са принадлежали на момче и момиче – вероятно дори брат и сестра, но новото изследване опровергава това: останките са на индивиди, които изобщо не са в роднинска връзка и двете деца са били от мъжки пол.

Никога няма да можем да разберем точно как са изглеждали тези момчета, деца на предците на няколко народи, населяващи днешните Северна и Централна Европа, но образите, които сега са пресъздадени от експертите и учените са най-близката визуална представа, която може да получим и за която да сме сигурни, че максимално се доближава до реалните им образи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...