1 септември 2017 г.

Благодарение на открита глинена скулптура на египетски фараон, учените откриват потвърждение за описаното в Библията противопоставяне между евреите и цар от северно ханаанско царство, съобщава порталът Live Science.

Главата на неизвестен египетски фараон, открита в библейския град Асор (днес Тел Хацор) в Израел, според учените е изработена преди около 4300 години. Вероятно тя е била част от голяма статуя, разрушена преди около 3300 години.

“Пукнатините подсказват, че главата е отделена от останалата част от статуята, преди тя да бъде разрушена. Любопитното е, че нито една друга част от статуята, част от която е била главата, не е открита наблизо“, обяснява Дмитрий Лабури, старши научен сътрудник към Националната фондация за научни изследвания в Белгия.


По думите му, унищожаването на статуята съвпада хронологично с описаното  в библейската книга на предводителя на евреите Исус Навин:
„…В същото време Иисус, като се върна, превзе Асор и царя му уби с меч (Асор пък беше по-преди глава на всички тия царства);
11:11 и избиха с меч всичко живо, що беше в него, като предадоха (всичко) на заклятие: не остана нито една душа; а Асор той с огън изгори.“ (Навин, 11:10-11). 
Археолозите са открили и още редица монументи, за които е ясно, че са преднамерено разрушени.

Засега експертите нямат представа, на кого е принадлежала статуята. „Чертите на лицето на статуята от Хацор са характерните за 5-тата фараонска династия (около 2465-2323 г. пр.н.е.). Невъзможно е обаче с каквато и да е сигурност да се определи кого изобразява“, подчертава Лабури.

През 2013 година в Тел Хацор са открити фрагменти от древноегипетски сфинкс. На лапите му е открит надпис, посветен на фараона Микерин, по времето на когото са строени прочутите пирамиди в Гиза.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...