6 септември 2017 г.

Кулата в Пиза мнозина смятат за най-наклонената постройка в света; Мъртво море на много места се афишира като най-соленото, а катедралата „Св. Петър“ в Рим – за най-голямата сграда с религиозно предназначение. Това обаче не е точно така. Ето част от митовете, които си струва да бъдат развенчани:

Мит 1: Катедралата „Св. Петър“ в Рим е най-голямата в света религиозна сграда


Безусловно това е най-посещаваното сакрално място в света: по време на меса катедралата побира почти 60 000 души. Но това не е най-голямата по размери църковна сграда в света. Много по-голям от катедралата във Ватикана е базиликата на Божията майка на мира (Нотр Дам де ла Пе) в африканския град Ямусукро, административната столица на Република Кот д‘Ивоар. Църквата е построена между 1985 – 1989 година по образец на катедралата „Св. Петър“ в Рим и заема площ от порядъка на 30 000 квадратни метра, което два пъти по-голяма площ от тази на оригинала във Ватикана. Базиликата е и с 26 метра по-висока от катедралата на папския престол.

Мит 2: Кулата в Пиза е „най-наклонената“


Всъщност, най-наклоненото здание в света (което не е замисляно по този начин), се намира в Германия. Това е църква, сторена през XIII век в селцето Зуурхузен. Наклонът на кулата ѝ е 5,19 градуса и с това тя е вписана като рекордьор в Книгата на рекордите Гинес. За сравнение: наклонът на кулата в Пиза е само 3,97 градуса. Има и още една сграда, която обаче е проектирана с идеята да бъде наклонена. Това е и едно от най-интересните съвременни архитектурни творения. Наречено е Capital Gate и се намира в Абу Даби. В Книгата на рекордите Гинес „падащият“ под наклон от 18 градуса небостъргач е записан като сградата с най-голям наклон в света.

Мит 3: Водата в Мъртво море е най-солената


В морето между Израел, Йордания и Палестина съдържанието на сол е 28%. Това е седем пъти по-висока соленост, отколкото солеността на водите в Средиземно море. Разбира се, че е много. Но на планетата ни има и по-солен водоем – безотточното Асалско езеро в Република Джибути – държава в региона на Африканския рог. Крайбрежните райони на езерото са най-ниската точка в Африка, а съдържанието на сол във водите му се доближава до 35%. Езерото е известно на европейците най-малко от 100 години насам, но това в никакъв случай не е способствало за популяризирането му. Пък и едва ли някой се е разбързал да почива в Източна Африка. Същото важи и за други, още по-солени акватории на Земята. Например, в Антарктика има езера, които заради изключително високото съдържание на сол във водите им не замръзват дори при температури под -30 градуса. Обаче и за там желаещите да отидат на почивка не са много.

Мит 4: Ниагарският водопад е най-високия


Всъщност, най-високият водопад на Земята се намира в Америка, но доста на юг от Ниагарския. Рекордьорът по височина е водопадът Анхел във Венецуела. Намира се сред гъсти тропически гори в югоизточната част на страната и е с височина от 979 метра. Водата пада от връх Ауянтепуи, „дяволската планина“. В горещите дни от годината част от падащата вода успява да се изпари по пътя си надолу, вследствие на което се образува облак от прозрачни водни капчици – абсолютно уникално зрелище, което е обаче е много трудно човек да види със собствените си очи. За да се стигне до водопада се пътува около ден през джунглата.

Мит 5: Най-северната точка в Европа е нос Нуркап в Норвегия


Всяка година над 200 000 туристи пътуват до норвежкия остров Магерьоя, за да постоят за малко на най-северната точка на сушата на европейска територия. Обаче се оказват подведени, защото най-северната точка в Европейския съюз се намира на почти километър и половина по-северно – това е нос Кнившельоден. За самата Европа като континент, има и по-северни острови - Шпицберген и Земя на Франц Йосиф. Но те се намират в Русия и да се попадне на тях не е толкова лесно, за разлика от Нуркап, който е включен като част от най-дългите континентални маршрути за разходка, обозначаван като E1.

Мит 6: Нос Добра надежда в Африка е най-южният


От остров Добра надежда до Иглен нос (Агуляс) трябва да се изминат още 155 километра в югоизточно направление. Точно Иглен нос е най-южната точка на Африка, а освен това е и географската граница, която разделя Атлантическия от Индийския океан. В миналото това е било опасен за мореплавателите район: плитчината край Иглен нос се слави с незначителната си дълбочина и бързото подводно течение – идеалните условия за образуването на буруни, както и за чести корабокрушения. Освен това, на мястото е регистрирана доста специфична магнитна аномалия. Например, през XIX век стрелката на компаса се отклонява с 30 градуса разлика в посока запад. Всъщност, самото название на носа идва от тази особеност: от португалското agulha — игла, в случая – магнитната стрелка на компаса.

Мит 7: Пустинята Сахара е най-песъчливата


Всъщност, само 20% от най-голямата в света пустиня се състои от пясък и гигантски пясъчни дюни. Останалата повърхност на Сахара са скали, каменни блокове, чакъл и баластра. Геолозите са установили, че в течение на хилядолетията пустинята е познавала както сухи, така и влажни периоди, което е причината за формирането на днешния ѝ уникален вид. Сахара обаче поразява с размерите си: 8,6 милиона квадратни километра  е площта ѝ. За сравнение, континенталната територия на САЩ е 9,1 милиона квадратни километра.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...