22 септември 2017 г.


Екип изследователи е успял да заснеме екземпляри от редкия вид Пясъчна котка. Клипът, заснет в Западна Сахара, е публикуван в YouTube.

Котета на пясъчната котка са заснети по време на експедиция в Мароканска Сахара, в края на април тази година. Видеоклипът е публикуван от изследователите на 18 септември и според авторите му, „това е единственото видео, на което такива животни са заснети в естествената им среда“.

Автори на забележителния клип са изследователи от екипа на „The Sand Cat Sahara“. Видеокадрите са заснети в южната част на Мароко, а на тях се вижда как три пясъчни котета обследват скритата в тревите камера. Котета, на възраст между 6 и 8 месеца, са от вида Felis margarita – единствената котка, която живее в същински пустинни области.

Пред местният марокански вестник Yabiladi, Грегъри Бретън, генерален мениджър на Panthera France – неправителствена организация, работеща по опазването на котките, обяснява, че животните от този вид не са много добре проучени. Твърде малко изследователи са извършвали проучвания по вида.

Екипът „The Sand Cat Sahara“ изучава пясъчните котки в Мароко от 2013 година, а работата му е под патронажа на няколко международни и местни официални организации. За да проучат добре вида, изследователите са подложили на наблюдения 29 различни екземпляра. 13 от индивидите са били уловени и са им поставени каишки с предаватели, чрез които се събират данни за поведението на котките.

Учените подчертават, че каишките не представляват никаква опасност за дивите животни. На тях е монтиран предавател, чрез който учените проследяват придвижванията им. За пръв път се извършва подобно проучване по вида.

Видеото с пясъчните котета е част от по-обширно проучване, което изучава местните хищнически видове, сред които освен пясъчните котки са още фенекът (Vulpes zerda), лисицата на Рюпел (Vulpes rueppell), африканските вълци (Canis anthus), Северноафриканската невестулка (Ictonyx lybica ) и африканската дива котка (Felis silvestris lybica).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...