26 септември 2017 г.

В един от последните дни, планирани за провеждане на разкопки на терена на централния пазарен площад в Тронхайм, Норвегия, археолози от Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU) попадат на структура с много характерна форма. Структурата, която излиза на бял свят, на няколко места е разрушена при строежа в по-късни времена на мостове или ровове, но по всичко личи, че е с формата на викингска лодка.

„Внимателното разкопаване показа, че дървената част от кораба не се е запазила, но ръждясали останки и много зле запазени гвоздеи свидетелстват, че на това място е заровена лодка“, обяснява археологът Ян Рийд.


Археолозите са установили, че дължината на лодката е най-малко 4 метра и е положена почти по посока север-юг.
В лодката са открити две бедрени кости, които също са ориентирани като лодката в посока север-юг.

„Това предполага, че в лодката е положен починал човек. Поради лошо запазените останки ще трябва да извлечем и проведем ДНК-анализи, чрез които на 100% да докажем, че се касае за човешки кости“, пояснява Рийд.


Сред другите находки в има малък бронзов лист, разположен близо до една от костите, както и някои лични предмети, вероятно принадлежали на погребания викинг. „Открихме и парче от лъжица, както и фрагмент от ключ за сандък. Ако тези предмети са част от погребението, то може да бъде отнесено към периода между VII и X век“, казва Рийд.

Местоположението на находката – далеч от съвременното пристанище и от фиорда, предполага, че погребението може да датира от края на желязната епоха или от началото на ерата на викингите. „Всичко сочи, че това е лодка, вкопана в земята, послужила като ковчег за починалия. Вероятно върху нея някога е имало насипана могила“, пояснява Кнут Пааше от NIKU, специалист по древните плавателни съдове.
Той е убеден, че типът на лодката е от т.нар. Афиорд лодки, които в онези времена са били обичайна гледка в района. „Това са лодки със сравнително плоско дъно в средата. Плоското дъно може да се обясни и с това, че плавателният съд е бил предназначен за плаване в плитките води на река Ниделвен.


Погребенията в лодки са характерни за региона през желязната епоха и ерата на викингите. Това обаче е първата находка от този вид: до този момент в централната част на Тронхайм не са намирани подобни погребения.
„Това е още една находка, която показва, че Тронхайм е по-стар от средновековното ядро на града. И при други викингски градове, като Бирка, Гокстад или Каупанг са откривани подобни погребения в близост до терените, отредени за пазарни площи“, подчертава Пааше.

Работата по изследване на лодката вече е приключена. Разкопките са извършени с финансиране, осигурено от общината в Тронхайм и NIKU.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...