14 септември 2017 г.

Разбира се, че няма как да не бъде наречено „Дяволски тирбушон“ подобно спираловидно образование, което навлиза на няколко метра в земята.
А историята започва с това, че през 1891 година в долина на окръг Су, щата Небраска, са открити необичайно подземни образования, които биват наречени „дяволски тирбушони“ (Daemonelix). Те много приличат на следи от огромен тирбушон, завинтен от някакви неведоми сили в земята.

По онова време с обяснение на находките се заемат изследователи от Университета в Небраска. Тяхната версия гласи, че „спиралите“ в земята са следи от древни гъби или водорасли, които някога са обитавали езеро, съществувало на мястото преди 20 милиона години.


По-късно обаче, на дъното на едно от тези образования са открити останките от бозайник, които, както става ясно по-късно, са принадлежали на предшественик на съвременните бобри, живеещи в Америка. Установено още, че точно тези „праисторически бобри“ (Palaeocastor) са създавали своите обиталища под формата на спирали. Правели са го с помощта на мощните си челюсти и предните си лапи, пригодени за копаене.

Palaeocastor
Между другото, въпреки че тези животни са предци на съвременните бобри, те са били доста по-различни от далечните си потомци. Преди всичко, древните бобри са живеели само на сушата. Освен това са били доста по-малки по размери. Дължината на съвременните бобри е средно около 1,3 метра, докато „праисторическите“ са били едва 30 см.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...