5 септември 2017 г.


По време на тазгодишния летен археологически сезон доцентът от Иркутския технологичен университет Алексей Тетенкин и колегите му са открили праисторическа стоянка с интериорни камъни. Находката е направена на мястото, означавано като палеолитно поселение „Коврижка IV“ в Бодайбински район на Приангарието. Според експертите, археологическият обект е уникален и е на възраст от около 18 000 години.

Експедицията тази година продължава 50 дни. В екипа участват археологът-историк Андрей Исаев, студентът от Иркутския държавен университет Александър Уланов и ученикът Михаил Скориков. През август към разкопките се присъединява д-р Ореад Анри от Университета на Френската Ривиера (Ница, Франция), която е специалист по палеоботаника. Целта на д-р Анри е да изследва традиционно използваните от евенките растения, както и да участва в разкопките на стоянката „Коврижка IV“.


По време на проучванията учените продължават проучвания на шестия културен хоризонт на археологическия обект. Стоянката е открита през 2015 година от доц. Тетенкин. До този момент археолозите са разкрили 90% от общата структура на обекта. Възрастта на стоянката е оценявана на 18 000 години.

Комплексът представлява конструкция от камъни с оградено за огнище място. В центъра на жилището са разположени „интериорни“ допълнения от подредени камъни, както и отделни камъни. Най-интересен сред тях е яйцевиден блок, зад който има хоризонтална плоска плоча, сред други два камъка. Археолозите предполагат, че това може да е представлявала масата или стол за древните обитатели. Подредени каменни структури има и около външните страни на праисторическото жилище.


Характерна особеност за шестия културен хоризонт на обекта са петна от охра и парчета въглен, разхвърляни по цялата площ на стоянката. Вероятно с помощта на охрата праисторическите хора са обозначавали площадката, която са избрали за да се заселят. А въглените са им били нужни за подгряване на пясъчния под.

На мястото на разкопките участниците в експедицията са открили и стъргалки и подобни на длета инструменти. Повечето находки са изработени от кварцови фрагменти. Според Алексей Тетенкин, археолозите попадат на артефакти, изработени от такъв материал в не повече от 1% от случаите.

„Открихме значително по-малко артефакти, отколкото в предходните експедиции. Но успяхме да разкрием уникална древна структура, при която са налице признаци на жилище. Досега в северната част на Байкалски Сибир не са откривани подобни стратифицирани обекти“, подчертава Тетенкин.


В близко бъдеще доцент Тетенкин има намерение да предложи на специалистите от Иркутския областен музей да пресъздадат праисторическото жилище в музейната експозиция.
Към момента археологическият обект е консервиран. Участниците в експедицията очакват да получат резултатите от радиовъглеродното датиране на въглени от огнищата, открити в „Коврижка IV“. Образците ще бъдат изследвани от д-р Ореад Анри, която се надява да определи видовете дървета, които са ползвали праисторическите хора за огъня си. Това ще даде информация за флората на това място преди 18 000 години, а от това може да се съди и за климатичните условия през онзи далечен във времето период.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...