4 август 2017 г.


Близо до град Виен във Франция, археолози са открили “малкия Помпей”. Учените наричат така отдавна забравеният римски град, заради факта, че селището е било изоставено постепенно, след като е сполетяно от поредица катастрофални природни бедствия.


Въпреки че античният град е понесъл значителни разрушения, екипът от Archeodunum е разкрил терен от 7 000 кв. метра, запазил се в много добра форма. Разкопките започват през месец април и се предполага, че ще продължат най-малко до декември, така че предстои да бъде разкрита още значителна част от града.


Една от основните находки е великолепна вила, която учените назовават “Къщата на Бакхус” в чест на бога на виното и веселието Бакхус, чието “оригинално” име е гръцкото Дионис. Освен мраморните подове, градините и канализационната система, вилата е богато декорирана с подови мозайки. Мотивите на мозайките са с изображения на Бакхус, придружаван от свита от сатири – полу-хора, полу-козли, които в митологията са пряко свързани с това божество. Нивото на упадъчен разкош кара археолозите да предполагат, че някога домът е принадлежал на богат търговец.


Останките от вилата са се запазили дотолкова добре, че експертите се надяват, че ще успеят напълно да реконструират първоначалния вид на сградата.

Открити са още обществена баня със статуя на Херкулес и фонтан. Друга находка е огромна подова мозайка, на която е изобразена голата муза на комедийното изкуство Талия и опитващият се да я похити “върховен” сатир Пан.


“Екипът ни е невероятен късметлия. Без съмнение това е най-значимият римски обект, разкопаван през последните 40-50 години”, казва пред AFP Бенджамин Клемент, ръководител на екипа археолози, провеждащи разкопките. И добавя, че “това е един истински малък Помпей, близо до френския Виен”.


Е, тук не са налице човешки останки, “обезсмъртени” в пепелта от изригнал наблизо вулкан, какъвто е случаят с оригиналния Помпей. И все пак това откритие се смята наистина за най-значимото през последните десетилетия, касаещо римската епоха.

“Малкия Помпей” се намира само на 40 минути път с кола от Лион. Археологическия обект в Сен Коломб е известен още от XIX век и е цяло чудо как до момента никой не е попаднал на останките от римския град. Градът е основан през 47 г. пр.н.е., само няколко години преди убийството на Гай Юлий Цезар. Първоначално е известен като “Vienna”. В дните на разцвета му се смята, че улиците му са били място на оживена търговия с десетки магазини, занаятчийски работилници, складове, кейове, философски школи, гимназии и много домове.


Римското селище процъфтява в период от най-малко 300 години, но в крайна сметка е изоставено, след поредица опустошителни пожари.
“Пазарът на града е бил напълно погълнат от пожар. И днес откриваме всички стоки, които занаятчиите и търговците са били принудени да изоставят, бягайки от пламъците”, обяснява Клемент.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...