2 август 2017 г.

След пет месеца на разкопки в град Синджън в централната китайска провинция Хънан, археолози съобщават, че са открили 2400-годишна “лимузина”, притежавана някога от владетел на царство Джън (郑国).

Огромната, екстравагантна колесница, дълга 2,56 метра и широка 1,66 метра, е разполагала с тента за защита от дъжд и слънце, и е била богато декорирана с орнаменти от бронз и кости. Всяко от колелата ѝ е с повече от 26 спици, което е знак за високопоставения, благороднически статут на собственика ѝ.

“Лимузината” е открита в отделна яма в гробницата на владетелите на царство Джън, което през т.нар. период “Пролети и Есени” (770 – 476 г. пр.н.е.) и в периода на Воюващите царства (475 – 221 г. пр.н.е.) е сред важните васални царства на династията Джоу.

Пред China daily водещият разкопките Ма Джункей от Института по културно наследство и археология разказва, че “колесницата е най-голямата и разкошна, открита досега на разкопките. “Лимузината” е била удобна и просторна. Возещите се в нея са можели да пътуват както седнали, така и да полегнат. Била е най-доброто транспортно средство, използвано от господарите на царство Джън и техните съпруги”.

Археолозите са открили четири колесници в ямата, като всички са ориентирани в посока на запад, накъдето се е намирал столичния град на царството. Ма Джункей пояснява, че царството води началото си от територията на съвременния окръг Хуасиан в провинция Шънси, което се намира в северозападната част на Китай.


Археолозите разчистват третата от колесниците. Лявото ѝ колело обаче се оказва повредено, вероятно от иманяри, проникнали някога в погребението.

“В ямата има повече коне, отколкото колесници. Продължаваме с разкопките, които би следвало да приключат през септември”, добавя Ма и пояснява, че “чрез новите находки се надяваме да получим значими данни, които да ни помогнат в изследванията на технологиите, производството и развитието на цивилизацията по време на периодите “Пролети и Есени” и по време на Воюващите царства”.

Разкопките на гробниците от епохата на царство Джън се извършват на терен с площ от около 20 хектара. До този момент вече са открити 18 ями с погребани в тях коне и колесници, както и над 3000 човешки погребения.

Това не е първият случай, в който археолозите попадат на останките от луксозни за времето си древни возила. През 2015 година беше съобщено за друга пищна колесница, датираща отпреди 3000 години, също по времето на династията Джоу.

Миналата година пък, на база останките от друга колесница, открити при разкопки в некропола край град Маджахуа в китайската провинция Гансу, учените пресъздадоха древното луксозно возило, което се е ползвало най-малко преди около 2400 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...