9 юли 2018 г.


Новина, която може би ще зарадва цялата мъжка половина на човечеството. За някого може да прозвучи невероятно твърдението, но мастурбирането се оказва действително полезно за мъжете – спомага за значително по-ниските нива на риск от развитие на рак на простата.

Учени от Хавардския университет публикуват в European Urology данни от наскоро завършило проучване. Резултатите от изследването показват, че мъжете, които еякулират 21 пъти (или повече) на месец, с до една трета намаляват рисковете от възникване на рак на простатата.

Изследването е проведено чрез анкетиране на 31 925 години в рамките на 18-годишен период. Честотата на еякулация е определена за годината, предхождаща попълването на въпросника, а мъжете са поделени на две групи – 20-29 годишни и 40-49 годишни.

Според резултатите от проучването, изглежда е налице ясна, статистически значима тенденция в намаляване на случаите на рак на простатата при мъже, които мастурбират по-често.
И множество предишни изследвания са показвали, че активният сексуален живот може да помогне за намаляване на риска от рак, но новото в това проучване е “златния” брой оргазми за месеца, до който достигат изследователите. За момента няма потвърждения за тезата, към която се придържат някои учени, според която “успешният оргазъм” е способен да изхвърли раково-предразполагащите токсини, които се натрупват в простатата.

Статистиката сочи, че около един от всеки седем мъже в САЩ се сблъскват с рака на простатата. Миналата година са диагностицирани 161 360 нови случая, а почти 27 000 от диагностицираните са починали. Рискът от развитието на този вид тумори се увеличава след 65-годишна възраст, като над 85% от случаите се диагностицират точно в тази възрастова група. За щастие, степента на преживяемост при мъжете с рак на простатата е относително висока, сравнена с другите видове ракови заболявания. Според стадия на развитие лечението му варира от медикаментозно неинвазивно лечение, до хирургическа намеса.



За локализираните тумори се прилага радиационно облъчване и хирургическо отстраняване (радикална простатектомия), но това лечение може да промени коренно начина на живот на пациента, защото е съпътствано от неспособност за контрол на уринирането и импотентност.

В светлината на тези нежелани странични ефекти, по-добре е да се заложи на превенцията от развитие на тумора, отколкото да се уповаваме, че специалистите ще открият по-добри методи за лечение. Новото изследване цели да се намери начин за подобряване на живота и намаляване на риска от развитие на онкологичното заболяване.

За съжаление, мъжете не бива да се осланят само на това, че могат да мастурбират и да очакват да са в прекрасно здраве. Здравословното хранене, редовните физически натоварвания и прегледите при специалист, също са от голямо значение. Съветът на учените от Хрвард е да се съчетават всички изброени профилактични фактори, за да сведете риска до минималното възможно ниво.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...