17 юни 2017 г.


NASA публикува най-подробната за момента карта на повърхността на Мимас. Спътникът на Сатурн е добре познат, заради гигантския кратер Хершел, който доближава външния вид на Мимас до този на “Звездата на смъртта” от сагата “Междузвездни войни”. Картата е достъпна във висока резолюция на сайта на NASA.

Създадена е от снимки, направени от сондата Cassini през ноември 2016 и февруари 2017 година. Обхваща област по протежението на 198,2 километра в екваториалния район на спътника. Изображението е с резолюция от порядъка на 216 метра на пиксел.


Тази карта е обновена версия на публикуваната през август 2012 година. В новия вариант по-подробно са заснети западното и източното полукълбо, както и южния полюс на Мимас.

Мимас е двадесетият по размери спътник на планета в Слънчевата система и е най-малкият сферичен обект в нея. Диаметърът на луната на Сатурн достига 400 километра. Характерна особеност на спътника е огромният кратер Хершел, който е с диаметър от 130 километра и дълбочина от 10 километра. Наречен е на името на откривателя на Сатурн – Уилям Хершел. Кратерът вероятно се е образувал след сблъсък с голям астероид.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...