4 юни 2017 г.


Древен подземен град с 52 изсечени в скалата камери е открит в централната турска провинция Кайсери. Властите са предприели проучвания, след като получават съобщение от местни жители и овчари, които попадат на пещера в района. В бъдеще се очаква новооткритият подземен град да бъде отворен за туристически посещения.


Изследването на мястото се осъществява от проект в партньорство между общината в Кайсери, Фондацията за опазване на околната среда и културното наследство (ÇEKÜL) и дружеството за проучване на пещерите. Екипите на трите организации получават сигнал за пещера в района Гези и предприемат необходимите проучвателни работи. Проектът, по който трите организации работят съвместно от 2014 година, цели да се проучат пещерите на територията на вилаета Кайсери.

При първите проучвателни дейности експертите се натъкват на подземен град, който наричат Белагаши. До момента са разкрити 80 метра от него, съобщава Daily Sabah.


На повърхността в района на подземния град са открити църква и различни други структури. Осман Озсой, представител в проекта на общината в Кайсери, разказва, че подземния град е уникален с това, че има над 50 скални камери и освен това е развит в хоризонтална равнина. Другите подземни градове на територията на Турция, като например Кападокия в съседната провинция Невшехир, са разгръщани по вертикала, в дълбочина.


За Белагаши се предполага, че нишите под земята, са изсичани в скалите, когато населението е нараствало и е било необходимо да се създаде допълнително пространство. Подземните градове са строени като убежища за местното население в случаи на нападения. Освен жизнено пространство и подслон, в тях са съхранявани и запаси от вода и храни.


Най-известен с подземните градове е Кападокия с Каймакли и Деринкую, които са прокопани в уникални геоложки образувания и са много популярни туристически атракции.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...