28 юни 2017 г.

Експерти са повикани да продължат разкопките, които местни ентусиасти провеждат по време на строеж на път близо до селцето Тит Ари в Хангалски улус на Република Саха, Якутия. Ръководителката на местния училищен музей Варвата Кузмина съобщава пред The Siberian Times, че доброволците, участвали в разкопките, са се натъкнали на костите на неизвестно засега същество, излезли на повърхността след пролетното топене на вечно замръзналата почва в региона.


“Местните се натъкват на костите случайно – силната миризма ги насочва към тях. Находката беше направена през пролетта, когато се топят снеговете”, казва Кузмина. За откриването на останките обаче се съобщава едва сега.

Една от хипотезите е, че може би се касае за останките от изчезналия вълнест носорог, съхранили се в продължение на десетки хиляди години във вечно замръзналата почва. Но засега предположението няма официално потвърждение.



Черепът и част от ребрата на скелета на неизвестното засега същество са открити близо до селото в район, наричан от местните Кара Катун.
Активно в разкопките участват ученици, разказва Кузмина.

Откритието идва малко след като в същата Република Саха местен жител, докато окопава нивата си с картофи, откри бивни от степен мамут. Бивните се предполага, че са на около 400 000 години.


Новата находка, направена от доброволци по време на подготвителните работи за прокарване на пътно трасе, ще бъде изследвана от експерти, за да се установи точния вид на животното.


Вълнестия носорог е изчезнал в Сибир преди около 10 000 години. Животните от този вид са тежали между 2 и 3 тона и на височина са достигали над два метра.
Били са покрити с дебела козина и са имали на носа си два рога, предният от които бил по-дълъг и е достигал до метър на дължина.


Преди няколко години сибирски учени откриха останките на бебето Саша – единствените засега “бебешки” останки на вълнест носорог. Изследванията показаха, че Саша е живя преди около 34 000 години, а когато е умрял е бил на около година и половина.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...