19 юни 2017 г.

Да започнем с това, че в случая с пълна сила важи предупреждението “Не опитвайте това у дома”. В Пакистан мъж е удвоил дължината на пениса си, след като в продължение на месеци са му правени инжекции с тестостерон. 34-годишният мъж е лекуван от състояние, при което тялото му не синтезира достатъчно от този хормон, което в крайна сметка е довело до анормално развитие на пениса му.

Мъжът сам е потърсил помощ за състоянието си от специалисти в болница “Ага Кан” в Карачи. Първоначално се оплаквал от това, че не му растат брада, мустаци, косата и липсва окосмяване под мишниците. Освен това се оплаквал, че по-рядко от нормалното има сутрешни ерекции. Лекарите установяват, че пенисът му е твърде малък – по размер съответства на 12-годишен, и никога не е достигал до еякулация.

Поставена му е диагноза хипогонадизъм, която най-просто казано се свежда до неспособността на организма да синтезира достатъчни количества тестостерон. Необичайното в случая е и относително късното поставяне на диагнозата.
Състоянието може да възникне по време на развитието на фетуса. В този случай гениталиите на генетично мъжко бебе се развиват по форма, наподобяваща вагина, или просто са недоразвити. Друг възможен вариант е до състоянието да се стигне на по-късен етап от живота, например през пубертета. Тогава се забелязва забавен растеж на космените покривки, по-малък размер на пениса и тестисите, както и липса на мутация на гласа.

Случаят е описан в статия за British Medical Journal Case Reports, в която се казва, че у пациента са налице няколко от тези симптоми. Лекарите установяват при първоначалните прегледи, че пенисът му е с дължина само 5 см в “разпънато състояние”, което е приблизително размера на момчетата в предпубертетна възраст. Тестисите му също са с размери приблизително наполовина от тези на връстниците му.

След като провеждат тестове за нивата на тестостерон, лекуващите отчитат показатели от 55,99 нанограма на децилитър (ng/dL), далеч от нормалните за мъжете нива, които варират в границите на 270-1,070 ng/dL. Предприето е лечение, което включва курс от хормонални инжекции за период от 9 месеца.

В края на лечението е установено, че пенисът на пациента почти е удвоил дължината си и вече е 9,5 см, а размерите на тестисите му също са се удвоили до обем от 20 милилитра. Лекарите смятат, че макар и да са редки случаите на мъже, които толкова дълго са отлагали да потърсят помощ, за да бъдат диагностицирани с това състояние, вероятно този пациент не е единствения.

Така или иначе, следва да се повтори предупреждението, че не бива да опитвате подобна терапия “сами у дома” – лекарите ще ви помогнат, ако имате нужда от помощ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...