19 май 2017 г.


Най-лютите сортове чушки имат впечатляващи имена. Звучат опасно и направо заплашително. Предупреждението е за онези, които са достатъчно смели (или глупави), за да се опитват да ядат толкова люто. Имената на сортовете са нещо като етикет "да не кажете после, че не сме ви предупредили".

Предишният рекордьор за най-люта чушка в света, носещ названието "Каролина Рипър" (или Изкормвачът от Каролина), официално трябва да отстъпи първенството на новият сорт, наречен "Драконов дъх" - чушки, толкова люти, че все още никой не е посмял реално да ги консумира, заради смъртоносната опасност, която представляват. Как може една чушка да убие? Напълно буквално, като изгори дихателните пътища на неразумния смелчак. Все едно се опитвате да вдишате огън.

По ирония на съдбата, създателят на смъртоносно лютият сорт не си е поставял специално за цел да създаде най-лютата чушка в света. Майк Смит, производител на плодове и "градинар-дизайнер" от Денбигшър в Уелс, всъщност искал да разкраси чушков храст, за да участва с този експонат на известната във Великобритания изложба Chelsea Flower Show, и да се бори за званието "Растение на годината".


Пред The Telegraph той разказва, че "всичко стана абсолютно случайно, но съм доволен все пак, защото имам едно прекрасно изглеждащо храстче".

Но новият сорт всъщност е селектиран в съавторство с учени от Университета Трент в Нотингам, които пък се интересуват от употребата на чили-чушките в медицината и по-специално, като анестетици. Те са и експертите, които са измерили колко точно лют е "Драконовия дъх". Новият сорт постига рекордните 2,48 милиона единици по скалата на Сковил, чрез която се определя колко "горещо" е нещо лютиво. "Каролина Рипър" е вече втори в тази класация с неговите 2,2 милиона SHU.

Скалата на Сковил е сравнителна скала, която измерва степента на лютивост на пипера. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, роден на 22 януари 1865 година. Той разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин. Единицата в която се измерва това количество е SHU (съкращение от английски на Scoville Heat Unit). Чистият капсаицин, веществото, отговорно за усещането за лютиво, има 15-16 милиона SHU.

Какво означава на практика 2,48 милиона SHU? Това показва, че една капка екстракт от този сорт чушка, може да бъде регистриран сред 2,48 милиона подобни по обем капки вода. Буквално - капка масло от "Драконов дъх" е смъртоносно оръжие. За сравнение, лютивите спрейове, използвани в армията на САЩ, са с около 2 милиона SHU.

Учените са обясняват, че ако човек се опита да изяде такава чушка, дихателните му пътища ще колабират, ще се запушат и ще се стигне до смърт от задушаване.  Все пак, това не означава, че "Драконовия дъх" е зло - напротив, може да бъде използван, за да твори добро.

Капсациновото масло, което може да се добива от него, е толкова силно, че прави кожата безчувствена, а това означава, че може да се използва за анестезия, особено в случаите, когато пациентите са алергични към други видове упойки и обезболяващи, или пък в страни, където достъпът до анестезиология е скъп и ограничен.

Медицинското приложение на лютите чушки е с дълга история. Познато е успокояващото им действие върху сривове в имунната система на чревния тракт, а от там идва и славата им, че "помагат да се живее по-дълго". Но ако наистина искате да живеете дълго, просто не бива да ядете от "Драконов дъх".

"Близнах една с върха на езика си и той просто продължаваше да гори и да гори", казва Смит. "Изплюх я, но интензивността на лютивото горене продължи да расте".

Смит очаква решението на книгата на рекордите Гинес, чиито експерти проверяват достоверността на рекордно лютия му сорт чушки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...