12 май 2017 г.


Само преди месец изследователи съобщиха, че са открили в древния некропол в Дашур неизвестна до момента пирамида. През изминалата седмица, вътре в новооткритата пирамида е открита  погребалната камера. В нея е намерена около 3700-годишна дървена кутия, с изписани три реда йероглифен текст.
За находката се съобщава в страницата във Фейсбук на египетското министерство по античността.


В такива дървени кутии са съхранявани канопите - съдове, в които са поставяни черния дроб, стомаха, червата и белите дробове на починалия. Канопите са използвани в процеса на мумификация през периода от Старото царство и до времето, когато Египет преминава под управлението на Птолемеите. Най-старите образци от такива погребални съдове са от времето на XI - XII фараонски династии и са изработени от камък или дърво. След този период вътрешностите на мумифицираните тела са били опаковани и полагани до тялото.


От последното съобщение на екипа археолози, автори на находката, не става ясно, дали канопите или останки от тях са били открити в дървената кутия. Но явно "опакованите" вътрешности са налице.

Изследователите смятат, че са попаднали на гробницата на дъщерята на фараона от XIII-тата династия Еменикамау. Неговата пирамида се намира на около 600 метра от новооткритата, в която поне засега се приема, че е погребана дъщеря му.
Трите реда йероглифи, гравирани върху кутията, са ритуални заклинания за защита на починалия, в които се споменава и името му.

Шариф Абдел Монеим, помощник на министъра по античността, съобщава още, че през изминалия месец археолозите са открили още един релеф (вероятно става дума за новооткритата пирамида) с 10 реда от йероглифи, сред които се вижда и картуша на Еменикамау. Това кара учените да предположат, че гробницата, дървената кутия и останките са на царската дъщеря.

Археолозите са намерили и саркофаг с човешка форма, който обаче е в много лошо състояние.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...