21 май 2017 г.


В град Уейфан, Китай след дни ще заработи ново виенско колело, конструкцията на което е изпълнена без традиционните спици.

Уейфан се намира в централната част на провинция Шандун. Това е един от най-екологично чистите населени пунктове в Китай. Нивото на озеленяване в града надхвърля 40%.  За света Уейфан е познат като града на "въздушните дракони", защото производството на хвърчила е превърнато в индустрия, а освен това всяка година се провеждат и тематични фестивали.


Сега туристите ще имат още една причина да посетят града. В него заработи виенско колело, чиято конструкция е без радиални спици. Подобно решение за транспортни средства е разработена още през 1989 година, но заради сложното ѝ изпълнение все още не е намерила широко приложение.

Съществуват няколко модификации на изобретението, които се срещат при мотоциклети и автомобили в ограничени серии, както и в индустрията за развлечения. Токисйкото колело Big O със своята височина от 60 метра е вписано през 2006 година в книгата на рекордите Гинес, като най-високото от този вид. Сега обаче ще му се наложи да отстъпи палмата на първенството пред 145-метровия китайски атракцион, наречен Bailang River Bridge Ferris Wheel.


"Дяволското" колело е изградени на мост през река Байланг, който е с дължина 540 метра. За изработването на съоръжението за забавление са разходвани 4600 тона стомана. Желаещите да се насладят на гледката от високо се качват в 36 кабини, всяка от която може да поеме до 10 човека. Пълното завъртане на колелото трае 28 минути. Всяка от кабините има осигурен безжичен достъп до интернет, което означава, че туристите могат на момента да споделят своите снимки в социалните мрежи. Освен това са оборудвани и с телевизионни екрани, чието предназначение засега остава неясно. Предполага се, че на тях ще се показва в реално време положението на кабината спрямо самото колело.

Първите посетители на новия атракцион ще имат възможността да се насладят на "разходка из небесата" още в началото на юни тази година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...