19 април 2017 г.


Радарите на NASA в Калифорния са заснели как изглежда астероида 2014 JO25, който тази нощ ще се прелети близо до Земята.

От  NASA съобщават, че формата на астероида наподобява донякъде небелен фъстък или "папионка". 2014 JO25 не представлява заплаха за планетата ни, но по космическите мерки, разстоянието, на което ще премине, е много малко. В момента на максимално сближаване той ще е на "само" 1,8 милиона километра и ще се движи с рекордната за астероид скорост от 118 000 километра в час (33 километра в секунда). Възможно е да се види дори и с по-мощен любителски телескоп.

Астрономите допълват, че астероидът се върти около собствената си ос и завършва един оборот за пет часа. Представлява бинарна структура - две "крила", съединени с по-тесен участък. На снимките се забелязват плоските страни на обекта и вдлъбнатостта му.

Работещите с радиотелескопите в Голдстоун и Аресибо се опитват да заснемат обекта с по-големи детайли, за да може да бъде проучен астероида.

2014 JO25 е открит през май 2014 година. Влиза в списъка на потенциално опасните за живота на Земята космически обекти. Диаметърът на по-голямото му "полукълбо" достига 620 метра. Учените се надяват да получат още данни, докато се намира близо до Земята. Следващият път, когато астероидът ще се приближи отново до планетата ни ще е след на по-малко от 400 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...