13 април 2017 г.


Японски учени споделят плановете си да пробият сондаж през земната кора и да достигнат до мантията на планетата. Сондажът ще бъде в океански води, но засега не е избрано точното място.

Още от XIII век човечеството се опитва да се "добере" до мантията на Земята, но досега успех в това начинание няма. Японските учени са убедени, че работата в рамките на проекта "Тикю Хакен" (превежда се като "откриване на Земята") ще им донесе желания успех. С реализацията на проекта се е заела Японската агенция за науки и технологии по изучаване на морските недра (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology, JAMSTEC). С помощта на кораба за геоложко разузнаване Chikyū,  който разполага със сондажна колона с дължина 10 000 метра, ще бъде извършен сондаж в специално подбрано място сред океана.

Пробите, взети от дълбочина 10 километра, ще дадат нова информация за историята на Земята, движението на древните континенти и свойствата на долната граница на земната кора (т.нар. повърхност на Мохоровичич). Новите данни освен това ще могат да се използват за прогнозиране на земетресения и провеждането на разузнавателни сондажи в търсенето на полезни изкопаеми.

До момента рекорда за сондаж се държи от 12-километровата Колска сонда, заложена през 1970 година в Мурманска област. Сондажът обаче едва достига до повърхността на Мохоровичич. На океанското дъно земната кора е далеч по-тънка и според изчисленията на японските учени, сондата, спусната от борда на кораба, първо ще преодолее четири километра от водната повърхност до дъното, а после ще се вреже на 6 километра под дъното в земната кора.

Корабът Chikyū и апаратурата на борда му вече са готови за работа. Наскоро специалистите са започнали последно отсяване на най-перспективните места за провеждане на сондажа. В "шорт листата" са три точки в Тихия океан: в акваторията на Коста Рика, Мексико и Хавайските острови. През месец септември геолози ще извършат проучване на структурата на земната кора в тези места чрез сеизмични вълни, а началото на рекордно дълбокото сондиране трябва да започне не по-късно от 2030 година.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...