26 април 2017 г.


Първобитният човек, за когото учените предполагаха, че е живял преди около три милиона години, според новите данни се оказва значително "по-съвременен".
Експерти от Витватерсрандския университет в Южна Африка са  провели проучване на 15 скелета на хоминиди от вида Homo naledi, открити в подземна пещерна система в ЮАР. Находките са на екип, воден от Ли Бергер.

Homo naledi са изкопаем вид хоминиди. Първите останки от тях са открити през 2013 година. В превод от езика сесото naledi означава "звезда". Видът е отнесен към най-ранните представители на човешкия род.

Въпреки че анатомично много приличат на съвременния човек, по отделни признаци Homo naledi са близки до видовете от по-ранните етапи на човешката еволюция. Учените предполагат, че се касае за периода преди два милиона и повече години.

По-рано се приемаше, че Homo naledi са обитавали тази част от планетата преди около 3 милиона години, но новите анализи на останките им дават на учените правото да предполагат, че възрастта им е едва 200-300 000 години.

Китките и дланите на Homo naledi не се различават от тези на съвременния човек, но пръстите им са по-дълги и извити
"Изглеждат като първобитни хора - Homo. Приличат на ранните Homo erectus или Homo habilis", разказва професор Джон Хокс от университета в Уисконсин.

Новите данни за възрастта на костните останки обаче поставят Homo naledi редом до Homo sapiens. "По възраст са близки до европейските неандерталци, денисовския човек в Азия; те са част от човешкото разнообразие, от което произлизаме", казва проф. Хокс пред ВВС.

Вече са правени опит да се извлече ДНК от останките, за да се установи точното място на Homo naledi в човешкото еволюционно дърво. Засега учените не са успели да се сдобият с необходимия им за анализи материал.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...