10 април 2017 г.

Художествена реконструкция на кръглата крепост
Кръгла крепост от ранното средновековие (ringfort), в която се е намирала работилница за бижута, а в околностите ѝ се е развивала мащабна земеделска дейност, е открита от археолози северно от град Роскомън в Ирландия. Освен неочаквана за самите археолози, находката им предлага още много материал за изследване - при разкопките са намерени 793 погребения, които могат да разкажат за живота на хората от онази далечна епоха

Мястото на разкопките по-рано не е проучвано и само се знае, че вероятно може да предложи ценни археологически данни. С помощта на модерна апаратура за геофизични изследвания това очакване е потвърдено. Последвалите работи на терен продължават повече от година и приключват в края на октомври 2016 година. Археолозите, провели разкопките, вече имат по-ясна картина за поселението, което е просъществувало между VI и XI век. Експертите са оптимистично настроени и очакват лабораторните анализи на откритите 793 човешки погребения да дадат съвсем точно времевият отрязък, през който мястото е обитавано. Още повече, че почти 75% от останките са много добре съхранени. За другите е налице очевидното им поругаване преди да бъдат погребани.

Разкопките са водени от Шейн Дилейни. Вече е ясно, че в по-късния период от съществуването му, мястото е било ползвано не за обитаване, а по-скоро като административен и икономически център, под чието влияние са били живеещите в околните райони.

Най-ранното ядро на кръглата крепост обгражда площадка с диаметър около 40 метра. За тази структура няма никакви споменавания в документи и за съществуването ѝ става ясно едва по време на разкопките. Според наблюдаващият работата на археолозите Мартин Джоунс, съществуват поне още три кръгли крепости на разстояние около 500 метра. "Работната ни хипотеза е, че мястото е обитавано от един род, който впоследствие се е разраснал и се е разселил в близката околност. Вероятно са изградили още и още кръгли крепости, а основната се е превърнала в занаятчийски и административен център", цитира думите му Irish Examiner.

По време на разкопките са намерени впечатляващо количество бижута. Това подсказва, че са били изработвани в работилница в кръглата крепост и най-вероятно са били предназначени за търговия. Намерени са както готови украшения, така и фрагменти от все още незавършени. Някои са свързани с погребалните практики и са били изработвани с инкрустации от кехлибар и планински кристал. Сред находките са лигнитна гривна и емайлиран панел за брошка. Фрагмент от сплавта, използвана за направата на медна гривна и декорацията на заготовката показват, че е изработена в периода между 350 - 550 година.

Изглед към мястото на разкопките
Открити са няколко погребения, в които починалите са погребани в свита поза с крака, прибрани към гърдите. За тях се предполага, че са били чужденци, починали тук и погребани според собствените им традиции. Някои от останките носят ясните следи за наказания. На две от телата са открити потенциални следи, говорещи, че са погребани със завързани ръце и крака; единият от тези двама човека е положен по лице в гроба. Освен това, две от телата са на обезглавени хора, а няколко тела на деца или младежи са намерени в необичайни позиции.

Изкопните работи на терен вече са приключени. Предстои анализ на артефактите и ДНК-анализи в лаборатории, чрез които да се състави по-ясна картина за живота на това място. Предвижда се да бъдат направени и изследвания с някои от най-авангардните технологии, в опит да се разбере с какво са се хранили живелите на това място хора, както и евентуално техният произход. "Ще разполагаме с много допълнителна анализа, когато приключим с радиовъглердоното датиране и ДНК-анализите Тогава ще започне наистина детективската ни работа", казва Джоунс пред Irish Examiner. Едва тогава експертите ще бъдат в състояние да правят по-категорични заключения за ролята, която е играла кръглата крепост в ранното средновековие.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...