27 април 2017 г.


Всяко научно откритие изпраща импулси в академичните среди - променя се онова, което знаем за света около нас. Понякога промените са в основните ни разбирания, но обикновено се касае за малки, фини детайли в познанията ни. Ново изследване, публикувано в списание Nature, обаче е на път да предизвика мощно цунами и да наложи революционни промени в онова, което знаем за историята на човечеството.

По досега съществуващите общоприети концепции, човек достига до Северна Америка преди около 24 000 години - не по-рано. Изумително археологическо откритие на древна човешка дейност на територията на съвременна Калифорния обаче измества тази дата назад във времето до преди 131 000 години. Това на практика е повод да се пренапишат учебниците по история на човешката цивилизация.


"Претендиращите за изключителност твърдения изискват изключителни доказателства", казва съавтора в изследването Ричард Фулагар, главен научен сътрудник в Университета в Уолонгонг. "Датировките са наистина забележителни, но е трудно да се спори с ясните доказателства, които имаме пред себе си. Неоспорими са".

Находката представлява останките от череп на мастодонт. Открита е дълбоко заровена някъде по крайбрежието в окръг Сан Диего. По бивните на мастодонта има няколко интригуващи вдлъбнатини. При по-детайлно проучване се оказва, че те напълно съвпадат с различни каменни "чукове", "наковални" и други инструменти, открити в непосредствена близост.


Не са открити човешки останки, но сечивата са подобни на онези, които праисторическите хора и техните предци по цялата планета са използвали преди и след тази далечна епоха. След серия от експерименти, включващи трошене и рязане с помощта на праисторическите сечива, експертите са достигнали до заключението, че каменните инструменти са използвани за "разфасоване" на мастодонта, а пресъздадените от екипа вдлъбнатини са съвсем идентични, като тези по останките от древния огромен "слон".

“Трябва да се отбележи и начинът на подреждане на каменните чукове до камъните, послужили за наковални - това всъщност доказва, че е налице човешка намеса", казва Фулагар.


Най-съвременната технология за датиране по изотопите на урана посочва - без съмнение - че бивните от мастодонта са на 131 000 години, както и следите от "обработка" по тях. Никой известен на науката хищник, или пък геоложки процес, не е в състояние да остави такива прецизни надрези по костите. Още повече, че мястото на находката е ясно, че е било спокойно и не е подлагано на активни ерозионни процеси.

След като отхвърлят всякакви други възможности, подхождайки максимално консервативно и с най-голямо внимание, екипът заключава, че се касае за наистина археологическа находка.


Мастодонтът е убит някъде другаде, а после част от останките му са пренесени на мястото, където са открити. Праисторическите хора са се заели да обработят костите, вероятно за да ги превърнат в сечива или просто за да извлекат и да се нахранят с костния мозък - древен човешки прийом, който датира най-малко отпреди 1,5 милиона години в африканските поселения.

Датировката е в пълно противоречие с всичко, което ни е известно за момента за човешката миграция по света.
"Очаквам, че ще се появяват изключително интересни контратези за това, как останките са се озовали на мястото, където ги намерихме", добавя Стивън Холен, съавтор на находката и директор на Центъра за палеолитни изследвания в Америка. "Очакваме критиката и сме готови за нея. Самият аз бях скептично настроен, когато за пръв път попаднах на мястото, но вече нямам никакви съмнения, че се касае за чисто археологически обект и находка".


Ето я как изглежда сложността на ситуацията след тази находка. Касае се за хора на американския континент, живели 130 000 години преди подписването на Декларацията за независимост и най-сложното е, че няма никаква следа, по която да се установи какъв вид хоминиди са били на това място преди толкова много години. Тези предци са много по-ранни представители на човешкия вид както от коренните американски жители, така и от енигматичните Кловис хора. Най-вероятното предположение, според екипа от експерти, е, че са били анатомично подобни на съвременния човек, Homo sapiens sapiens, Homo neanderthalensis, или - не е изключено - някой от другите видове.

"В Сибир са налице неандерталски поселения и безспорно, по време на последния ледников период, когато морското равнище е било по-ниско, от там е възможно да се пропътува разстоянието до Американския континент", коментира Фулагар, като споменава Берингия, потопената в наши дни сухоземна връзка, свързвала някога Сибир и съвременна Аляска.


Това би било едно титанично пътуване. Би трябвало да са преминали през цяла Европа, през Азия и нагоре към Сибир, преди да свият рязко и да поемат на юг по западното крайбрежие на Северна Америка. Фулагар дори допуска, че тези неандерталци е възможно да са разполагали и с примитивни лодки.

Ако тези пътешественици са били неандерталци, това ще се окаже първият случай на откриването им извън Европа. Любопитното е, че в генома на коренните американци (индианците) наистина има относително голям процент от неандерталски гени.


Освен това е възможно това да са били представители на съвременния човек, или пък на загадъчния Денисовски човек, които започват епичната си миграция от Източна Африка (или може би Китай), или от Югоизточна Азия, съответно. Фулглар дори допуска, че мястото може да е било населено от "мета-популация" от хора, "хибридно" съчетание от представители на различни видове.
Но е почти сигурно, че който и да е оставил следите по костите от мастодонта, едва ли някога ще бъде установено що за човешко същество е бил.

"Човешки останки в Северна Америка, датиращи отпреди Кловис хората, са много редки. Да се открият такива отпреди 130 000 години ще е най-доброто доказателство и изключителна по значимостта си находка. Да, такава находка би била абсолютно изключителна, но за съжаление, не е никак вероятно да се случи нещо подобно", коментира геологът Джеймс Пийс, съавтор в изследването.


Които и да са били Първите Американци, те са живеели в един наистина девствен свят. "Живели са сред мастодонти, капибари, елени, свирепи вълци. Някога това място е било на брега на река - прекрасно място за живеене", добавя Пийс.

При всички случаи обаче, пътуването от Евразия до Америка е било невероятно опасно начинание. Древна Америка в онези далечни времена буквално е била земя на свободните и дом за смелите.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...