31 март 2017 г.


Астрономи най-накрая са успели да открият причината за мистериозното силно рентгеново излъчване, което се наблюдава в непосредствена близост до центъра на съседната ни галактика Андромеда.  Оказва се, че източник на високоенергийните емисии е пулсар - невероятно уплътненото ядро на умряла звезда, което остава след превръщането ѝ в свръхнова. Пулсарът е с каталожно обозначение Swift J0042.6+4112, но не е от често срещаните: той е с много силно магнитно поле, върти се изключително бързо и "краде" материя от звезда-спътник.

В съобщение за списание Astrophysical Journal, експертите обясняват, че тези му характеристики го превръщат в мощен излъчвател, известен на научните среди от дълги години. Но установяването на причините за мощта му става възможно едва след наблюдения с NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) на NASA. Астрономите вече имат отговор на тази загадка.

"Не знаехме какви са причините за мощните излъчвания, преди да ги погледнем с NuSTAR", обяснява водещият автор в изследването Михоко Юкита от университета Джон Хопкинс в Балтимор.
Излъчването от обекта е по-ярко от всички други черни дупки в галактиката Андромеда, взети заедно. По-ярък е дори от централната свръхмасивна черна дупка на галактиката (която се намира в тиха фаза). Това дълго време кара астрономите да търсят обяснение на явлението. Повечето експерти изказват предположение, че се касае за черна дупка, която "истерично" поглъща материя.


Пулсарите обикновено не са толкова ярки, защото са много по-малки от черните дупки. При подходящи условия отделни пулсари може да греят по-ярко от някои черни дупки, но е неочаквано да се открие пулсар, който затъмнява всички черни дупки в една галактика.

"NuSTAR ни накара да осъзнаем общата роля на пулсарите в галактическите системи, като източници на рентгенови излъчвания. Вече сме наясно, че е възможно само един пулсар да доминира високоенергийните излъчвания в Андромеда, както ни показва снимката", добавя съавтора в изследването Ан Хорншемеър.

Андромеда е разглеждана като по-голямата сестра на Млечния път. Намира се само на 2,5 милиона светлинни години от нас - на един хвърлей място по космическите мащаби, и е малко по-голяма от нашата галактика. Разберем ли какво се случва в нея, ще разберем какво се случва и в нашия Млечен път.

"Понеже ни е невъзможно да наблюдаваме отвън Млечния път, Андромеда е най-близката галактика, в която можем да търсим отговорите за нашата, все едно я гледаме в огледало", казва в заключение Хорншемеър.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...