8 март 2017 г.


Прочутата скална формация с височина от 28 метра, известна като "Лазурният прозорец" се е разрушила. Скалата, която до скоро се извисяваше в западната част на остров Малта, е част от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО.

В емоционално съобщение, премиерът на Малта Джоузеф Мускат заявява, че това е "разтърсваща" новина. Изданието Times of Malta, пише, че изследвания, проведени през 2013 година са показали, че Лазурният прозорец наистина е подложен на ерозийни процеси, но към онзи момент е нямало опасност от разрушаването му.


Но, както пише в акаунта си в Туитър премиерът Мускат, през последните години са постъпили редица доклади, в които се твърди, че известната скална формация е много силно ерозирала.
"Този печален ден настъпи", пише малтийският премиер.

Популярната сред туристите арка, която се намира на брега на остров Гоцо, може да се види и в първия епизод от сериала "Игра на тронове", както и в няколко други игрални филма.


Наскоро местните власти са поставили знаци, забраняващи приближаването към скалната формация, но въпреки това мнозина са игнорирали предупрежденията.

Причина за разрушаването на природния феномен стават поредица силни бури, разразили се в района. Министърът на туризма Едуард Замит Люис признава, че "Лазурният прозорец" е имал своето място в привличането на туристи. Министърът все пак изразява увереността си, че туристическият бизнес все пак ще успее да преживее рухването на красивата арка.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...