30 март 2017 г.


Палеонтолози от Куинслендския университет са открили вкаменен отпечатък от гигантски завропод. Следата е с размер над 1,7 метра и е най-голямата от известните досега.

Полуостров Дампир в Западна Австралия често е наричан "Джурасик парк". На това място, в 25-километров участък по крайбрежието са открити следите от 21 вида динозаври, живели преди между 140 и 127 милиона години.


Изследванията на терен се извършват от екип, воден от професор Стив Салсбери от Куинслендския университет. През 2011 година се налага учените да доказват на властите в Австралия, от каква важност е терена, защото правителството е харесало мястото за изграждане на комплекс за преработка на втечнен природен газ. Палеонтолозите печелят тази битка с администрацията и оттогава спасената територия постоянно попълва научните ни познания за динозаврите. В резултат на анализа на следите, запечатани на терена, учените са определили, че мястото е населявано от няколко вида хищни динозаври, тревопасни завроподи и орнитоподи.


Най-сензационна е находката на най-голямата вкаменена следа от крак на диназовър, отривана до този момент. Това е 175 сантиметрова стъпка, оставена от завропод. Досега рекордът принадлежеше на 106-сантиметрова следа, открита в пустинята Гоби.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...